Firmy mohou žádat o dotaci na úspory energie. Ministerstvo průmyslu rozdělí celkem 1 miliardu korun. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Malé, střední i velké podniky v Česku mohou začít žádat o dotace na projekty ke snížení energetické náročnosti provozu. V programu Úspory energie je dohromady připravena 1 miliarda korun. Výzvu vyhlásilo ministerstvo průmyslu a obchodu MPO). 

Resort o tom informoval na webu spolu s Agenturou pro podnikání a inovace (API).

Míra podpory je 50 % pro malé podniky, 40 % pro střední podniky a 30 % pro velké podniky ze způsobilých výdajů projektu.

Dotace na projekt je poskytována minimálně ve výši 500 tisíc korun a maximálně do výše 200 milionů korun.

Peníze jsou určeny třeba na výměnu staré technologie na výrobu energie za nové, modernizaci či rekonstrukci rozvodů elektřiny, plynu a tepla v budovách a průmyslových areálech.

Využít ho mohou také firmy, které chtějí zavést nebo modernizovat systém měření a regulace a také instalaci obnovitelných zdrojů energie pro vlastní spotřebu podniku nebo modernizaci soustav osvětlení budov a areálů.

Cílem výzvy je podpora snížení energetické náročnosti podnikatelského sektoru. Účelem programu je podle MPO podpora opatření přispívající k úspoře konečné spotřeby energie.

Program Úspory energie dosud podpořil 2 363 projektů za téměř 11 miliard korun, proplaceno v něm bylo už téměř 5 miliard korun. (pel)