Evropská komise definitivně neproplatí holdingu Agrofert dotaci 100 milionů korun pro Penam na stavbu linky pro výrobu zdravějšího toastového chleba. Podle bruselských auditorů projekt nebyl inovativní, a tím pádem nesplnil podmínky čerpání evropských peněz. Premiér Andrej Babiš (ANO) sice koncern Agrofert převedl začátkem roku 2017 do svěřenského fondu, stále je ale jeho beneficientem, takže veškeré zisky všech firem ve fondu jdou právě českému premiérovi.

Informoval o tom server iRozhlas.cz.

„Komise nadále trvá na tom, že projekt neměl být ze strany českých orgánů vybrán a že je nezpůsobilý pro spolufinancování z Evropského fondu pro regionální rozvoj,” citoval server Brusel.

Mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Štěpánka Filipová uvedla, že „pokud by byl případ uzavřen v neprospěch příjemce dotace, řídící orgán by finanční prostředky vymáhal v souladu se zákonem”. Podle ní se ale daný případ nedá považovat za uzavřený a ministerstvo chce prověřit možnosti dalšího postupu.

Podnik dotaci použil na Pekárnu Zelená louka v Herinku u Prahy, kde vznikla moderní linka na toastový chléb, který by podle dřívějších vyjádření firmy měl být chutnější, zdravější a bez konzervantů.

Z celkové ceny 400 milionů korun šlo 100 milionů z evropské dotace.

Bruselští úředníci tvrdí, že projekt Penamu na linku na toastový chleba není inovativní, potvrdily tři nezávislé posudky zmiňované také v aktuálním rozboru ke střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše zaslaném v říjnu do Prahy.

Podle auditu Babiš stále ovládá holding Agrofert a porušuje tak českou i evropskou legislativu. Komise proto požaduje vrácení dotací a současně kontrolu dalších dosud neprověřených projektů koncernu. (pel)

Rohlík dal sbohem toastům od Babiše kvůli pochybné dotaci 100 milionů korun

Starostové vyzvali Babiše, aby vrátil 100 milionů na toustový chleba