Česká pošta se chystá propustit až 1 500 zaměstnanců. Výpovědi jim pošle během prosince. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Česká pošta se chystá propustit 1 500 zaměstnanců. Výpověď jim bude doručena v prosinci, propuštěni budou na konci února 2021. Vyplynulo to z korespondence mezi Českou poštou a Úřadem práce. Česká pošta v současné době zaměstnává téměř 29 tisíc lidí. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) požaduje vysvětlení.

Informoval o tom server Echo24.cz.

„Propouštění není nová věc, která by souvisela s Vánoci či s covidem. Je to součást plánu restrukturalizace, který jsme představili před dvěma roky. Takže pokračujeme podle něho tak, aby Česká pošta mohla fungovat efektivněji a levněji a vrátila se zpátky do zisku,“ uvedl  generální ředitel ČP Roman Knap pro Českou televizi.

Celkově plánuje pošta zrušit 2 371 pracovních pozic. Znamená to propuštění zhruba 1 500 lidí, protože část pozic je neobsazených. Podnik jim navíc nabídne rekvalifikaci.

Podle zjištění Echo24.cz by se nejvíce mělo propouštět v Praze. Půjde nejen o zaměstnance poštovních přepážek a listonoše, ale také o řidiče a další pracovníky poštovní přepravy.

Pošta o tom informovala Úřad práce, výpovědi pro nadbytečnost pracovníkům doručí v prosinci, uvedl web.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), po jehož resort pošta spadá, bude prý požadovat vysvětlení.

„Ke zprávám o propouštění v České poště. Budu chtít vysvětlení, protože v současné covidové situaci se ukázala nezbytnost pošty. Proto jsem na čtvrtek pozval generálního ředitele, šéfa dozorčí rady i zástupce odborů,“ napsal Hamáček na Twitteru.

Postupně má do roku 2025 dojít k redukci personálu o zhruba 7 tisíc míst s tím, že část služeb bude nahrazena automaty. V souvislosti s těmito kroky podle mluvčího pošty Matyáše Vitíka vzniknou nová pracovní místa, na které se část propuštěných bude moci rekvalifikovat.

Česká pošta hospodařila v roce 2019 se ztrátou 376 milionů korun. Do roku 2021 se chce podnik vrátit k zisku. (pel)