Obce a kraje přijdou kvůli schválenému daňovému balíčku dohromady o 44 miliard korun, oznámilo Sdružení místních samospráv. (Foto: Redakční koláž)

Poslanci schválený daňový balíček připraví obce o 32 miliard korun, kraje pak o 12 miliard korun. Uvedlo to Sdružení místních samospráv (SMS). Propočty Českomoravské komory odborových svazů jsou přitom ještě pesimističtější, počítají s poklesem až o 40, respektive 47 miliard.

Sněmovna v pátek schválila návrh na zrušení superhubé mzdy, nové sazby na daň z příjmu činící 15 a 23 procent a také zmíněnou změnu výše základní slevy na poplatníka.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) a premiér Andrej Babiš (ANO) ale požadují po Senátu, aby ze schváleného daňového balíčku vyjmul zmíněné zvýšení slevy na poplatníka a vrátil zákon zpátky poslancům.

Podle Sdružení místních samospráv se však zrušením superhrubé mzdy a s tím související snížení daně z příjmu zásadně a trvale promítne do daňových příjmů obcí a krajů.

„K tomu je třeba připočíst již dříve odhlasované návrhy, například podzimní kompenzační bonus a další daňové změny provedené v letošním roce. Celkový propad příjmů obcí se tak v příštím roce zvýší minimálně na 36 miliard korun. To představuje zhruba 18 procent daňových příjmů obcí,“ uvedl předseda SMS ČR Stanislav Polčák.

Domnívá se, že po roce 1990 ještě nebyl přijat zákon s tak obrovským negativním dopadem na samosprávy. V této době krize to považuje za zcela neodpovědné rozhodnutí.

„Přímo to ohrožuje stabilitu veřejných financí a pro samosprávy tato daňová změna znamená výrazné rozpočtové propady, zřejmě až výpadek 15 procent příjmů, a to trvale,“ varoval.

SMS zveřejnilo daňovou kalkulačku, pomocí které si každý starosta i občan může spočítat, o kolik jeho obec či kraj rozhodnutím poslanců přijde.

„Tvrzení, že poslanci tímto rozhodnutím přidali lidem peníze do kapes, je zavádějící. Ti, kdo tyto změny podporují, už zapomněli dodat, že tyto peníze budou muset občané z kapes zase rychle vytáhnout, protože si kvůli nižším rozpočtům obcí budou muset připlatit za řadu služeb, které dosud stály méně nebo byly zdarma,“ řekl Stanislav Polčák.

Odhaduje, že obce budou nuceny ke zvyšování místních poplatků a daní, jako jsou poplatky za odvoz odpadu či za psy, a ke zdražování hromadné dopravy a dalších služeb.

„Největší dopad na životy všech ale bude mít toto populistické opatření v tom, že obce přestanou investovat, přestanou rozvíjet služby a infrastrukturu. To nakonec pocítí jak všichni občané, tak státní kasa, protože investice obcí jsou významným stimulem růstu ekonomiky,“ uzavírá Polčák.

Schillerová v září 2020 přiznala, že nemá plán, jak od příštího roku kompenzovat výpadek příjmů rozpočtu, který vznikne zrušením superhrubé mzdy. Snížení daně z příjmu však podle ministryně  podpoří spotřebu domácností a na příjmy státního rozpočtu bude mít pozitivní efekt v dlouhodobém horizontu.

Proti Babišovu návrhu na zrušení superhrubé mzdy již dříve protestovala Národní rozpočtová rada. Dopady na veřejné rozpočty vyvolaly kritiku nejen z opozice, ale i z koaliční ČSSD. (pel)

Schillerová chce po senátorech zrušit schválené zvýšení slevy na poplatníka