Prezident Miloš Zeman poradil novému ministrovi zdravotnictví Janu Blatnému, aby nechodil na Vyšehrad. Odkazoval tak na schůzku v zavřené restauraci, kvůli které přišel o křeslo jeho předchůdce Roman Prymula. (Foto: Twitter Jiří Ovčáček)

Prezident Miloš Zeman jmenoval Jana Blatného novým ministrem zdravotnictví. Vystřídá tak odvolaného Romana Prymulu (ANO), který přišel o křeslo kvůli koronavirovému skandálu, když byl přistižen bez roušky, jak vychází v noci z restaurace, která měla být v tu dobu podle vládního nařízení zavřená. Zeman při jmenování Blatného vtipkoval a varoval ho, aby nechodil právě na Vyšehrad – může tam prý být nebezpečno. 

„Politika je nesmírně krutá záležitost a politik, který je ministr, je vystaven útokům, které si vědec ani nedokáže představit. Říkal jsem vám, že přecházíte z parku do džungle, obdivuji vaši odvahu a oceňuji ji,” řekl prezident v projevu.

Prezident si rovněž váží toho, že se Blatný rozhodl Prymulu jmenovat svým spolupracovníkem v boji proti pandemii koronaviru. Podle Zemana zde nehorzodují tituly ani funkce, ale upřímná snaha epidemii potlačit.

„Když jsem Vám teď, milý pane ministře, dal několik přátelských rad, dovolte mi, abych Vám dal i radu poslední. Nechoďte na Vyšehrad, je tam nebezpečno,“ uzavřel prezident, který tak narážel fotografie deníku Blesk, které zachytily Prymulu, jak odchází bez roušky v noci z restaurace právě na Vyšehradě, která navíc měla být v tu dobu podle vládního nařízení zavřená.

Blatný je již třetím ministrem zdravotnictví v tomto roce. Doposud působil jako náměstek ředitele Fakultní nemocnice Brno, kde se specializoval na léčbu dětí s poruchami srážlivosti krve.

Za hlavní úkol označil nový ministr změnit vnímání celé pandemie a nálady ve společnosti.

„Pojďme změnit vnímání strachu v respekt. Strach nás paralyzuje,“ řekl Blatný.

Přijatá opatření proti covidu-19 nebude podle Blatného třeba zásadně zpřísňovat, ale pouze v případě, že je všichni bez rozdílu začnou respektovat.

„Nemůžu vám hned po svém nástupu říct, co udělám. Ale můžu vám slíbit, že rozhodování bude založené na datech, která budou sdílená a musí být všem srozumitelná,“ uvedl.

Na dodržování vládních nařízení apeloval při uvedení Blatného do funkce i premiér Andrej Babiš (ANO). (pel)

Koronavirový skandál vlády: Ministr Prymula byl přistižen bez roušky v zavřené restauraci

Prymula ve funkci skončí, potvrdil Babiš po jednání se Zemanem. Ten odvolání přijme