KOMENTÁŘE: Přehled nejzajímavějších názorů v tuzemských médiích v uplynulém týdnu.

Výběr nejzajímavějších názorových komentářů publikovaných v tuzemských médiích v uplynulém týdnu.


K makroekonomické prognóze a jejímu odložení se vyjadřuje Martin Slaný, komentátor z E15. Ministryně financí Alena Schillerová zastává názor, že v nejisté době je těžké dělat zdárné predikce. Prognóza tak byla odložena na leden. Slaný tento krok ale považuje za chybu. Česká ekonomika potřebuje realokaci zdrojů. Její fungování je jinak značně ohroženo.

Jiří Pehe z Novinky.cz začíná svůj komentář výčtem chyb, kterých se nejvyšší političtí představitelé dopustili. Nařízení, která mají pomoci s bojem proti nemoci Covid-19 totiž sami nedodržují. To je také důvod, proč důvěra veřejnosti ve vládu prudce klesá. Bez potřebné důvěry se podle něj nedočkáme ani úspěchu v boji s pandemií. Doporučení vyslovená premiérem Andrejem Babišem považuje za kontraproduktivní.

Komentátor Aktuálně.cz Martin Fendrych se vyjadřuje k čerstvému spojení ODS, lidovců a TOP 09. Předsedové těchto stran totiž ohlásili, že do sněmovních voleb 2021 půjdou v koalici. Kandidátem na příštího premiéra tak bude předseda ODS Petr Fiala. Podle Fendrycha je načasování takového oznámení velice dobré. Situace, kterou současný premiér Andrej Babiš viditelně nezvládá vyzývá voliče k zamyšlení o změně. Tou správnou by mohla být právě nově vzniklá trojkoalice.

Zbyněk Petráček z Lidových novin komentuje výběr vyznamenaných k 28. říjnu. Státní vyznamenání udělil prezident Miloš Zeman 38 osobnostem. Podle Petráčka tato vyznamenání odrážejí osobnost hlavy státu, kterou je člověk s emocemi a osobními preferencemi. Je tedy na každém, jak se rozhodne. A prezident Miloš Zeman vybíral, podle svých slov, hrdiny. Ať už šlo o hrdiny z druhé světové války nebo hrdiny moderní doby, prezident Miloš Zeman vybral přesně tak, jak se od něj očekávalo.

Veronika Pehe na iROZHLASu komentuje situaci v Polsku související s rozsudkem soudu ohledně potratů. I před tímto rozsudkem byl potrat v Polsku povolen jen v ojedinělých případech. Nyní soud rozhodl, že za protiústavní bude považováno i ukončení těhotenství z důvodů vážných vývojových vad. V Polsku tak probíhají velké demonstrace. Polky jsou rozhořčeny hlavně postojem vládnoucí skupiny. Ta je tvořena staršími muži v čele s Jaroslawem Kaczynským. Rozsudkem si podle polských občanek nárokují právo přikazovat ženám, jak se rozhodovat ve věci ovlivňující jejich psychický i fyzický stav.