Premiér Andrej Babiš (ANO) navrhl zvýšit zdanění většiny druhů hazardu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) plánuje zvýšit zdanění hazardu, a to v rozmezí od 2 do 7 procentních bodů. Pouze pro loterie a technické hry, tedy hlavně hrací automaty, zůstala nynější sazba 35 procent, která je aktuálně nejvyšší sazbou pro hazard. Do státního rozpočtu má změna přinést až 300 milionů korun ročně.

Babiš hodlá zvýšit sazby daně z 23 na 25 procent u kurzových sázek, totalizátorových her, tombol a turnajů malého rozsahu.

U binga a živé hry by se sazby zdanění zvýšily z 23 na 30 procent.

„Toto navrhované navýšení sazeb koresponduje s původním návrhem úpravy zdanění dotčených hazardních her obsaženém v loňském vládním návrhu daňového balíčku,“ uvedl premiér.

Zvýšení sazeb prosazovala Babišova vláda už v loňském roce. Poslanci ale kývli na pozměňovací návrh Ondřeje Veselého z koaliční ČSSD. Ten zvyšoval sazbu pouze u loterií, a to z 23 na 35 procent. Sazby ostatních druhů hazardu tehdy zůstaly stejné.

Podle Babiše jeho aktuální záměr zohledňuje zejména škodlivost jednotlivých druhů hazardních her.

„Navržené sazby jsou nastaveny tak, aby neměly likvidační dopady na provozovatele hazardních her, čímž by nemělo dojít k rozvoji nelegálního trhu,“ je uvedeno v důvodové zprávě.

Sněmovna rozhodne o Babišově návrhu na vyšší zdanění hazardu nebo na zrušení superhrubé mzdy při závěrečném schvalování vládního balíčku. (pel)