Ázerbájdžánská komunita v ČR přišla s aktuálním zpravodajstvím z konfliktu o Náhorní Karabach. (Ilustrační foto)

Následkem raketového útoku Arménské armády na okres Barda v Ázerbájdžánu 28. října zahynulo 21 civilních občanů, dalších 60 je zraněno. Eldar Valiyev, člen spolku Azerbaijani Community in the Czech Republic z.s., který sdružuje Ázerbájdžánce žijící v ČR, vyzývá česká média: „Prosíme české novináře, aby v konfliktu o Náhorní Karabach naslouchali oběma stranám a respektovali fakta. Bombardování civilní oblasti Arménskou armádou je zjevný válečný zločin.“

Arménské ozbrojené síly ostřelovaly 28. října 2020 raketami Smerch hustě obydlenou oblast ázerbájdžánského města Barda. Následkem tohoto útoku, při němž arménské rakety nesly mezinárodně zakázanou kazetovou munici, bylo usmrceno 21 civilních obyvatel Ázerbájdžánu, dalších přibližně šest desítek civilistů je zraněno.

Poškozeno bylo mnoho civilních budov. Jedná se o další z řady útoků Arménských ozbrojených sil proti civilním oblastem na území Ázerbájdžánu.

Zdrojem informací je Ázerbájdžánská tisková agentura, ale i řada dalších médií:

Ázerbájdžáncům žijícím v ČR se zdá, že česká média, i pod vlivem lobování členů vlivné arménské diaspory, mají tendenci stranit Arménii, a to v rozporu s objektivními fakty.

Ázerbájdžán bojuje za své mezinárodně uznané území Náhorního Karabachu a dalších sedmi okresů mimo Náhorní Karabach, které jsou okupovány Arménií.

O tom se může každý přesvědčit pohledem na mapu. V důsledku arménské etnické čistky na okupovaných ázerbájdžánských územích dnes v Ázerbájdžánu žije 1,2 miliónů uprchlíků (jinými slovy, každý osmý občan státu je uprchlík).

Zatímco arménské rakety dopadají na civilní oblasti Ázerbájdžánu, území Arménie ostřelováno není. Ázerbájdžánská armáda operuje striktně pouze na svém vlastním území.

Eldar Valiyev to komentuje: „Neměli by čeští novináři vzít tento zjevný rozpor do úvahy? Proč vlastně arménští vojáci válčí v Náhorním Karabachu, když se jedná o území cizího státu?“


O spolku Azerbaijani Community in the Czech Republic z.s.

Spolek sdružuje Ázerbájdžánce, kteří z důvodu studia, podnikání či práce nalezli svůj domov v České republice, a jejich české přátele. Věnuje se organizování kulturního a společenského života ázerbájdžánské komunity v ČR a podporuje networking jak uvnitř komunity, tak vůči českým firmám či institucím se zájmem o Ázerbájdžán.

Vzhledem k tomu, že aktuálním tématem českých médií je konflikt v Náhorním Karabachu, rozhodl se spolek aktivně vstoupit do komunikace a nabídnout českým médiím i veřejnosti zdroj informací pohledem ázerbájdžánské strany.

Spolek je nezávislou organizací, která není nijak podporována Ázerbájdžánskou republikou. Vyjadřuje názory svých členů. Za spolek veřejně vystupuje politolog a novinář Eldar Valiyev.