Na noční vyšehradské schůzce v zavřené restauraci Rio’s, které se zúčastnil ministr zdravotnictví Roman Prymula (ANO) společně s předsedou poslaneckého klubu ANO Jaroslavem Faltýnkem (ANO) a ředitelem Fakultní nemocnice v Ostravě Jiřím Havrlantem, měl být údajně přítomen i náměstek Všeobecní zdravotní pojišťovny (VZP) David Šmehlík. Informovala o tom Česká televize. 

Šmehlík svou přítomnost popřel. V době konání schůzky byl prý se svou rodinou.

„Jednoznačně odmítám spekulace o mé údajné účasti na této schůzce. Schůzky jsem se nezúčastnil, v době jejího konání jsem byl doma se svojí rodinou,“ řekl Šmehlík pro iDnes.cz.

Podle Šmehlíka jde o nepravdivé informace vypuštěné do éteru ve snaze zpolitizovat blížící se volbu ředitele VZP.

Správní rada VZP přitom dnes měla vybírat nového ředitele. Současnému řediteli Zdeňku Kabátkovi končí 3. prosince 2020 druhé funkční období.

V médiích se objevily spekulace, že místopředseda ANO Faltýnek s ministrem zdravotnictví Prymulou na tajné středeční noční schůzce na Vyšehradě jednali právě o novém šéfovi VZP. Ta je největší zdravotní pojišťovnou v Česku s celkem 5,9 miliony klienty.

Nového šéfa volí správní rada, která má 30 členů. Deset z nich vybírá vláda, které je navrhuje ministr zdravotnictví. Prymula právě nyní navrhl výměnu některých členů. Vláda o tom zatím nejednala.

Prymulu v noci na čtvrtek vyfotili novináři deníku Blesk ve vyšehradské restauraci na schůzce se šéfem poslanců ANO a místopředsedou hnutí Jaroslavem Faltýnkem. Porušili tím hned několik nařízení, která v minulých dnech vyhlásil jako ministr zdravotnictví sám Prymula.

Schůzky se účastnil také ředitel ostravské fakultní nemocnice Jiří Havrlant. Podle informací ČT byl na místě i Šmehlík.

Premiér Babiš v pátek požádal ministra zdravotnictví Prymulu, aby rezignoval na svou funkci. Ten to zprvu odmítal, ale v neděli připustil, že rezignuje, pokud bude vhodný nástupce. (pel)

Koronavirový skandál vlády: Ministr Prymula byl přistižen bez roušky v zavřené restauraci