Umělé střídání času, tedy posouvání ručiček hodin vpřed a vzad, pokračuje. Evropská komise chtěla posouvání hodin zrušit, ale koronavirová krize tuto snahu zastavila. V neděli 25. října si proto občané musí posunout čas o hodinu vzad, a to ve 3:00 hodiny ráno zpět na 2:00 hodin.

Střídání času mělo podle plánů Evropské komise, která k této záležitosti dokonce uspořádala referendum, skončit buď již letos nebo nejpozději v roce 2021. A to nejen v Česku, ale v celé Evropě.

K tomu však nedošlo a zřejmě ani nedojde, neboť všechna jednání o praktickém provedení se zastavila. Koronavirová krize odsouvá možné zrušení pravidelného střídání času na neurčito.

V současnosti se o celé záležitosti nejedná.

Mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka dokonce naznačil, že s ohledem na koronavirovou krizi a její dopady je možné, že se střídání času již na jednací stůl ani nemusí vrátit…

Evropská komise v roce 2018 navrhla zrušení střídání času. Ponechala však na členských státech, aby se dohodly na tom, který čas – tedy zda standardní, přirozený (označovaný dnes za „zimní“), nebo letní (umělý posun přirozeného času o hodinu napřed) – bude zaveden celoročně.

Vláda ČR podpořila zavedení zimního, tedy standardního středoevropského astronomického času.

Návrh komise ovšem ještě musí schválit unijní Rada a Evropský parlament.

Zrušení pravidelného střídání času podle průzkumů podporuje veřejnost i experti. V roce 2019 se proti střídání času v průzkumu společnosti STEM/MARK vyjádřilo 70 procent respondentů.

Podle odborníků má střídání času v současnosti negativní důsledky.

Letní čas, který se uplatňuje ve většině evropských států, byl v českých zemích poprvé zaveden v letech 1915 a 1916. Vrátil se za druhé světové války v roce 1940 a trval do roku 1949. Potřetí bylo střídání času zavedeno před 40 lety a trvá dodnes. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Politici se zmocnili Pandořiny skříňky času. Konec střídání času je proto v nedohlednu

EU s referendem podvedla občany: Střídání letního a zimního času neskončí