Evropský parlament schválil svůj postoj k novým pravidlům rozdělování zemědělských dotací v Evropské unii. Europoslanci požadují, aby třetina z přímých zemědělských dotací šla na podporu ekologického hospodaření. Shodli se také na zastropování dotací pro velké zemědělské podniky, ačkoli toto zastropování by při splnění určitých podmínek mělo být pro státy dobrovolné.

Europarlament nyní začne o svém návrhu vyjednávat s členskými státy, jejichž představy se v mnohém liší.

Dotace ze Společné zemědělské politiky (SZP) tvoří téměř třetinu celého rozpočtu Evropské unie. V rámci nového sedmiletého rozpočtu EU jejich podíl proti současnému období klesne, když dosáhne zhruba 350 miliard eur (9,5 bilionu Kč).

Evropská komise se pokouší reformovat SZP tak, aby podporovala ekologičtější hospodaření a zároveň podporovala zejména  malé farmáře.

Ministři zemědělství států EU sice dohodli, že na ekologické projekty by měla jít povinně „jen“ pětina přímých dotací.

Europoslanci však v hlasování podpořili třicetiprocentní podíl ekologických dotací v zemědělství. Podle EP by tento podíl měl být dobrovolný, ovšem s tím, že respektování tohoto podílu by mohlo zemědělcům zvýšit příjmy.

Z fondů rozvoje venkova, které jsou druhým pilířem SZP, by mělo být podle poslanců na trvale udržitelné projekty vyhrazeno 35 procent zdrojů.

Rozpor vznikl v zastropování dotací pro velké zemědělské koncerny. Zemědělští ministři se shodli na tom, aby zastropování bylo pro členské státy EU dobrovolné. Europoslanci stanovili jako povinný strop částku 100.000 eur (2,7 milionu korun).

Pokud by však stát vyhradil více než 12 procent z celkového balíku svých přímých dotací na podporu malých a středních zemědělských podniků, byl by pro něj tento strop pouze dobrovolný.

Lidovecká europoslankyně Michaela Šojdrová takto schválenou reformu označila za „dobrou zprávu pro malé a střední podnikatele a špatnou zprávu pro oligarchy“.

Text schválený v Europarlamentu počítá mimo jiné i s tím, že by členské státy měly zemědělce motivovat k tomu, aby na alespoň desetině plochy udržovali keře, živé ploty, rybníky či další prvky podporující rozmanitost druhů. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ZEMĚDĚLSKÝCH DOTACÍ ČTĚTE ZDE:

Zemědělcům v Evropské unii přiteče přes Brusel 9,5 bilionu korun na dotacích