Evropský parlament rozhoduje o zákazu údajně matoucích názvů vegetariánských párků, burgerů a řízků.

Evropský parlament rozhoduje o zákazu údajně matoucích názvů párků, burgerů a řízků. Europoslanci odhlasují, co může být považováno za párek, burger nebo řízek. Na stole totiž mají vyhlášku, která zakáže pojmenovávat vegetariánské a veganské produkty názvy, které jsou spojovány s masnými výrobky. Europarlament však nakonec tuto vyhlášku zamítl.

Podle odpůrců vyhlášky by tento zákaz byl krokem zpět.

S iniciativou na zákaz používání slova párek, burger či řízek u vegetariánských pokrmů přišla evropská asociace farmářů Copa-Cogeca.

Farmáři tvrdí, že je třeba nastavit pravidla, aby se nemátli zákazníci. Tvrdí, že pokud produkt ve svém názvu obsahuje třeba slovo „steak”, zákazník automaticky předpokládá, že v něm je maso.

Podle této asociace uvádějí markentingoví odborníci stejná jména, protože zákazníci potom automaticky předpokládají, že kupují nutričně podobný produkt.

Opak je však pravdou, dovozuje farmářská iniciativa.

Farmáři žádají, aby jídla jako jsou steaky, párky, burgery, řízky a podobné pokrmy, musela být vyrobena z masa.

Pokud by maso neobsahovala, měla by se pojmenovat jinak.

Pokud tato vyhláška projde Europarlamentem, restaurace, obchody a výrobci by pro tyto produkty museli vymýšlet úplně nové názvy.

Evropská komise již dříve zakázala používat termíny jako je „sójové mléko” či „veganský sýr”. Namísto toho se používají výrazy jako „sójový nápoj”.

Tento zákaz platí pro všechny mléčné výrobky.

Nyní má být novou vyhláškou zákaz rozšířen i na masné výrobky.

Iniciativa ProVeg International, která propaguje vegetariánskou a veganskou stravu, tvrdí, že zákazníci vědí, co kupují a názvy produktů je nematou.

Evropský parlament nakonec odmítl zakázat „vegetariánské“ názvy pro výrobky bez masa. V hlasování zamítl návrh, aby označení jako hamburger, párek či například steak mohly nést jen ty produkty, které obsahují maso.

Odpůrci názvů jako „vegetariánský hamburger“ či „veganské párky“ tak prozatím neuspěli se snahou taková pojmenování zakázat. Evropský parlament zamítl návrh, aby označení jako hamburger, párek či například steak mohly nést jen ty produkty, které obsahují maso. (sfr)