V Česku je už více než 30 tisíc lidí nakažených koronavirem. Nejhorší situace je v Praze a blízkém okolí.

V Česku je už více než 30 tisíc lidí nakažených koronavirem. Přibývá také zemřelých na nemoc covid-19. Za čtvrtek přibylo téměř tři tisíce nových případů nákazy koronavirem. Jde o druhý nejvyšší denní nárůst od začátku epidemie.

V České republice ve čtvrtek přibylo 2 913 nových případů koronaviru. V zemi je nyní celkem 30 425 nakažených. Většina má však jen mírný průběh nemoci.

Roste však počet hospitalizovaných a přibývá také lidí, kteří s covidem zemřeli.

V předchozích měsících denní přírůstek ani jednou nepřekročil hranici pěti set nakažených.

V září byl naopak pouze dvakrát pod ní.

Roste i počet testů. V posledních deseti dnech jich laboratoře šestkrát provedly více než dvacet tisíc za den.

V nemocnicích je v ČR 670 pacientů s koronavirem, z toho 131 je v těžkém stavu. Jde o nejvyšší údaje od začátku epidemie. Ve vážném stavu je přibližně třikrát více lidí než počátkem měsíce.

Podíl hospitalizovaných z celkového počtu nakažených se však pohybuje okolo 2,4 procenta, což je podstatně méně než na jaře, kdy byl i nad deseti procenty.

Od začátku září zemřelo v Česku 142 lidí s koronavirem, z toho téměř polovina za posledních sedm dní.

Za celý srpen zemřelo 45 lidí s covidem. Statistika zahrnuje úmrtí všech lidí, kteří byli pozitivně testováni na covid-19 bez ohledu na to, jaké byly příčiny jejich úmrtí.

Nejhorší situace v posledních sedmi dnech je v Praze a blízkém okolí. V hlavním městě a v sousedním okrese Praha-východ je shodně zhruba 205 nakažených na 100 tisíc obyvatel.

Následují okresy Praha-západ, Liberec, Hodonín a Uherské Hradiště kde je v uplynulých sedmi dnech zhruba 173 až 175 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Okresů s více než 100 nakaženými na 100 tisíc případů je v Česku už více než 30. (sfr)