Premiér Andrej Babiš (ANO) nesouhlasí s novým migračním balíčkem, který představila Evropská komise. (Foto: Twitter Andrej Babiš)

Český premiér Andrej Babiš (ANO) v Bruselu odmítl nový systém přerozdělování uprchlíků, který navrhuje Evropská komise. Babiš znovu zkritizoval, že se Unie nesoustředí na boj proti pašerákům, což je podle něj hlavní příčina nelegální migrace do Evropy. Ocenil však, že nový migrační systém neobsahuje povinné kvóty.  

„Návrh migračního a azylového paktu? Přijel jsem do Bruselu předsedkyni von der Leyenové vysvětlit, že jeho hlavní součástí musí být ochrana hranice Evropy a zastavení nelegální migrace. Podpořili mě i premiéři Maďarska a Polska. Co mě těší, je to, že součástí návrhu už nejsou povinné kvóty,“ napsal Babiš na Twitteru po jeho společném jednání s premiéry Polska a Maďarska a předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou.

Podle Babiše se členské státy musí dohodnout na posílení ochrany vnější hranice, posílení kontrol i na tom, jak má vůbec obrana vnější hranice EU vypadat.

Český premiér odmítl i návrh, že by země, které nechtějí přijmout migranty, musely na vlastní náklady zajistit deportaci odmítnutých žadatelů o azyl.

Ocenil naopak, že nový migrační systém neobsahuje povinné kvóty.

Babiš ještě před jednáním hovořil o tom, že Česko s návrhem Bruselu nesouhlasí, ale po schůzce nebyl tak kritický.

Maďarský premiér Viktor Orbán byl kritičtější než jeho český protějšek.

„Základní přístup se nezměnil, stále chtějí zvládat migraci, ne zastavovat migranty,“ uvedl Orbán, podle něhož se komise příliš soustředí na to, jak se vyrovnat s běženci, kteří dorazí do Evropy, a ne jak jim v tom lépe zabránit.

Babiš se zmínil také o plánovaném snížení emisí oxidu uhličitého o 55 procent proti roku 1990 v následujících deseti letech, což je podle něj v Česku nereálné. (pel)

Brusel znovu vnucuje zemím migranty: Za přijetí běžence úplatek 270 tisíc, za odmítnutí sankce

Leyenová chce do roku 2030 snížit emise o 55 %. Více než 1/3 fondu obnovy EU půjde do ekologie