Česká pošta rozesíláním rozbalených roušek a respirátorů v papírových obálkách porušila zákonné požadavky na distribuci zdravotnických materiálů, zjistila kontrola Státního ústavu pro kontrolu léčiv. (Foto: Twitter Česká pošta)

Česká pošta rozesíláním rozbalených roušek seniorům porušila zákonné požadavky na distribuci a technické normy zdravotnických prostředků. Oznámil to Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), podle kterého pošta ohrozila miliony lidí. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) to však považuje za poplašnou zprávu a zvažuje na SÚKL podat trestní oznámení. 

Státní ústav pro kontrolu léčiv o tom informoval na webu.

V souvislosti s distribucí ústenek a respirátorů občanům Českou poštu vyzval, aby neprodleně přijala veškerá nezbytná nápravná a preventivní opatření z důvodu porušení zákonných požadavků na distribuci a technické normy předmětných výrobků.

Způsob, jak situaci napravit a přijmout preventivní opatření, musí pošta vymyslet do 3 dnů.

Pošta tvrdila, že státní ústav nemá v této souvislosti na kontrolu právo, protože podnik distribuoval ochranné pomůcky, nikoliv zdravotnický materiál.

Z fotodokumentace provedené v rámci kontroly na pracovišti České pošty však podle SÚKL jednoznačně vyplynulo, že distribuované výrobky naplňují zákonnou definici zdravotnického prostředku.

I samotní jejich výrobci je do této kategorie zařazují, upozornil ústav.

„Na originálním balení či v návodech k použití výslovně zakazují jejich další distribuci či používání v případě, že byl u takového prostředku porušen obal nebo nebyly konečnému uživateli zpřístupněny informace od výrobce,“ napsal ve zdůvodnění.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že postup Státního ústavu pro kontrolu léčiv mohl být trestným činem obecného ohrožení. Zvažuje proto na SÚKL podat trestní oznámení.

Ředitelka ústavu Irena Storová chce o distribuci Českou poštou nejdříve mluvit s ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou i premiérem Andrejem Babišem (ANO).

Mnozí senioři přitom už upozornili na to, že jim roušky i respirátory přicházejí často poškozené a nepoužitelné.

Někteří senioři roušky od státu vůbec nechtějí a nerozbalené vládní balíčky rovnou vyhazují. Na to reagoval o víkendu mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Ten na sociálních sítích vyzval občany, kteří o roušky nemají zájem, aby je poslali na Hrad, kde budou shromážděny a předány potřebným.

Najdou se i důchodci, kteří obálky s 5 rouškami a respirátorem posílají zpátky, a to přímo premiérovi Andreji Babišovi (ANO). (pel)

Stát neumí ani poslat roušky seniorům. Pracovníci pošty je nejspíš znehodnotili