Turisté vozí do Česka koronavirus z Chorvatska i jiných dovolenkových destinací. Jen za poslední týden se prokázalo 71 případů nákazy covid-19 u obyvatel Česka, kteří byli v Chorvatsku. V zahraničí se celkem pravděpodobně nakazilo kolem 250 lidí.

V Česku se od začátku července zvýšil počet nových případů covidu-19 o 7 tisíc. Loni bylo podle Českého statistického úřadu na dovolené v Chorvatsku zhruba 740 tisíc

V Chorvatsku se koronavirem doposud nakazilo 5870 lidí, z toho 160 osob zemřelo. Nejvíc nakažených je v hlavním městě Záhřebu.

Obyvatelé Česka, u kterých se nákaza koronavirem prokázala za minulý týden, se podle dat ministerstva zdravotnictví pravděpodobně nakazili také na Slovensku (10 osob), v Polsku (6) ve Španělsku (4) nebo na Maltě (4).

Od začátku prázdnin nejvíce lidí onemocnělo po návratu z Chorvatska (107), Rakouska (23), Slovenska (20) a Srbska (10 osob).

Ministerstvo zahraničních věcí ČR považuje za rizikové země jen Egypt a Rumunsko. V Egyptě se přitom nakazil jen 1 obyvatel Česka, v Rumunsku čtyři.

V Česku ve čtvrtek 13. srpna přibylo 330 nově potvrzených případů nemoci covid-19, což je nejvíc od 3. dubna letošního roku.

Od 1. března, kdy se v ČR objevili první nakažení koronavirem, bylo v tuzemsku zaznamenáno celkem 19.401 případů nemoci covid-19. (sfr)