Ekonomika celé Evropské unie se ve druhém čtvrtletí roku 2020 propadla meziročně o 14 procent. To je nejvíce za posledních 25 let. (Ilustrační foto - redakční koláž)

Ekonomika celé Evropské unie se ve druhém čtvrtletí roku 2020 propadla meziročně o 14,1 procenta. To je nejvíce za posledních 25 let. Oproti předchozímu čtvrtletí kleslo HDP Evropské unie o 11,7 procenta. Oficiální data poskytl Evropský statistický úřad (Eurostat). Druhé čtvrtletí letošního roku bylo zasaženo opatřeními proti šíření nemoci covid-19.

Rekordní byl také propad eurozóny. Hrubý domácí produkt zemí, které zavedly euro, poklesl ve druhém čtvrtletí letošního roku o 15 procent meziročně a o 12,1 procenta proti prvním třem měsícům roku.

Španělská ekonomika se meziročně propadla o 22,1 procenta, ve Francii klesl HDP o 19 procent. Třetí nejhorší propadl zasáhl Itálii, kde HDP klesl meziročně o 17,3 procenta.

Ekonomika v ČR klesla ve druhém čtvrtletí o 10,7 procenta meziročně. (Více o tom ZDE.)

Britská ekonomika klesla o 20 procent

Britská ekonomika se ve druhém čtvrtletí roku 2020 propadla do historické recese. Hrubý domácí produkt (HDP) země poklesl oproti předchozímu čtvrtletí o 20,4 procenta. Na ekonomice se výrazně podepsala globální pandemie nemoci covid-19.

V červnu však už britská ekonomika začala vykazovat známky oživení, když HDP vzrostl meziměsíčně o 8,7 procenta. (sfr)