Evropská komise získala dalších 300 milionů dávek jedné z teprve vyvíjených vakcín proti koronaviru. Brusel se dohodl s britskou farmaceutickou firmou AstraZeneca. Evropská komise předběžně počítá s nákupem 800 milionů dávek vakcíny, které budou moci využívat vedle zemí EU také obyvatelé chudších zemí.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová k tomu podotkla, že „intenzivní jednání komise přinášejí další výsledky“.

Smlouva s britskou firmou poskytne komisi vedle zmíněného počtu vakcín předkupní právo na dalších 100 milionů dávek.

EK už koncem července letošního roku informovala, že uzavřela úvodní fázi jednání se společností Sanofi-GSK, od které chce zakoupit 300 milionů dávek.

Ve čtvrtek Brusel předjednal s americkou firmou Johnson & Johnson koupi 200 milionů dávek s předkupním právem na dalších 200 milionů.

Oficiální dohody však zatím nebyly podepsány.

Členské země EU si budou moci prostřednictvím společných nákupů zajistit vakcíny v případě, že látky projdou klinickými zkouškami, které prověří jejich účinnost a bezpečnost.

Jako první na světě oznámilo schválení koronavirové vakcíny Rusko. Existují však pochybnosti, jelikož tato ruská vakcína „Sputnik V“ byla vyrobena v krátkém čase a zřejmě nebyla testována na dostatečném množství lidí. (sfr)