Francouzský prezident Emmanuel Macron poslal vojenské lodě do východního Středomoří na pomoc Řecku proti Turkům, které chce v moři těžit ropu a zemní plyn poblíž řeckých ostrovů. Všechny 3 státy jsou členy aliance NATO. Oficiálně vyslání armády do Středomoří označil jako „dočasné posílení“ vojenské přítomnosti s cílem „monitorovat situaci v regionu“. 

Turecko nedávno obnovilo průzkum těžby ropy a zemního plynu ve východním Středomoří, což vyostřilo napětí mezi Tureckem a Řeckem.

Ankara oznámila, že se chystá vydávat nové těžební licence. Atény vyzvaly Turecko, aby stáhlo své lodě od řeckých ostrovů. Řecká vláda také požádala o svolání mimořádného jednání ministrů zahraničí Evropské unie.

Macron ve vyjádření na sociálních sítích označil situaci ve východním Středomoří za znepokojivou.

„Jednostranná rozhodnutí o průzkumu ropy Turecka způsobují napětí. Musí se zastavit, aby se umožnil mírumilovný dialog mezi sousedy a spojenci v rámci NATO,“ uvedl Macron.

„Rozhodl jsem se v příštích dnech dočasně posílit francouzskou vojenskou přítomnost ve východním Středomoří, ve spolupráci s evropskými partnery včetně Řecka,“ upřesnil francouzský prezident.

Vyzval také Turecko, aby ukončilo průzkum těžby ropy a zemního plynu ve sporné oblasti, který vedl ke zvýšení napětí mezi Ankarou a Aténami.

Turecko znovu vyslalo tři své lodě do oblasti mezi řeckou Krétou a Kyprem poté, co Řecko minulý čtvrtek podepsalo s Egyptem námořní dohodu, která vymezuje pro tyto dvě země námořní hranice výlučné ekonomické zóny. (sfr)