Babiš oznámil zrušení testu na covid do Řecka. Počet nakažených je přitom v ČR rekordně vysoký. (Ilustrační foto - redakční koláž).

Premiér Babiš vytelefonoval s řeckým premiérem zrušení povinných testů na nemoc covid-19 pro turisty z ČR cestující do Řecka. Babiš to oznámil na sociálních sítích s tím, že Řecko povinné testy zrušilo na základě nových údajů o epidemiologické situaci v ČR. V Česku přitom počet nakažených roste a dosáhl rekordních 5277 osob.

Podle Babiše Řecko během čtvrtka vyřadí Českou republiku ze seznamu zemí, jejichž občané mají povinnost předkládat test na koronavirus při vstupu do země.

S tím, že mu to v telefonickém rozhovoru slíbil řecký premiér Mitsotakis.

„Po mé osobní intervenci a na základě nových údajů o epidemiologické situaci v ČR, které jsme dodali řecké straně, vyřadí Česko ze seznamu zemí, jejichž občané mají povinnost předkládat test na covid-19 při vstupu do Řecka,“ uvedl premiér.

„Mám to na SMS, že to oznámí dnes,” doplnil Babiš.

Povinné testy na koronavirus pro občany Česka při vstupu do Řecka měly začít platit od pondělí 17. srpna.

Řecko před pár dny kvůli růstu počtu nakažených koronavirem rozhodlo o zavedení povinných testů pro občany Česka, Švédska, Belgie, Španělska a Nizozemska.

Do Řecka se ještě během srpna z Česka chystá 32 tisíc turistů.

V Česku přibylo 300 nově nakažených koronavirem

Počet nakažených nemocí covid-19 je v Česku rekordně vysoký. Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v ČR od začátku epidemie přesáhl 19 tisíc.

Ve středu přibylo 292 pozitivních testů na celkových 19.075.

Od poloviny července vytrvale roste počet lidí aktuálně trpících covidem-19. Nyní je jich 5277, což je nejvíce od začátku epidemie. Celkem 391 lidí s onemocněním covid-19 zemřelo.(sfr)