Elektronické dálniční známky nahradí v Česku od roku 2021 ty klasické, papírové. Nezakoupení elektronické známky však nebude pokutováno elektronicky, tedy skrze kamerový systém. Řidiče s chybějící známkou bude muset na místě odhalit a pokutovat policie, jinak vyvázne bez trestu.

Kamery na dálnici sice chybějící známku automaticky zaznamenají, ale současně bude nutné, aby provinilého řidiče fyzicky „chytila“ policie, stejně jako tomu dosud bylo u papírových dálničních známek.

Zákon o pozemních komunikacích neumožňuje, aby řidiče bez elektronické známky pokutoval elektronický systém propojený na stacionární kamery.

Na nedostatek v systému upozornil Seznam Zprávy.

Nutnost odchytit řidiče bez elektronické dálniční známky fyzicky tak nepovede ke snížení procenta „neplatičů“, kteří jezdí bez dálniční známky.

Nedostatek připustil Jan Paroubek, šéf státní firmy Cendis, která bude systém elektronických dálničních známek určených pro osobní vozy provozovat.

„Ten automatický model zatím opravdu u nás fungovat nebude, byť i naše technologie umožní přestupek identifikovat. Uvažuje se ale, že by se zákon upravil při nějaké další novelizaci,“ uvedl.

Bývalý šéf Ředitelství silnic a dálnic Pavol Kováčik pro Seznam Zprávy uvedl, že na Slovensku po zavedení elektronických známek v roce 2016 meziročně stouply příjmy státu z prodeje známek o 20 procent a výrazně se snížil počet přestupků.

Vyslovil obavu, že v Česku bude bez automatického odhalování neplatičů finanční efekt elektronických známek o dost horší, než stát očekával.

Již delší dobu je známo, že kontrola nových dálničních známek bude probíhat prostřednictvím kamer, umístěných na mýtných branách a policejních vozech. Kamery budou snímat státní poznávací značky vozidel a vyhodnocovat v systému, zda toto vozidlo má či nemá zaplacenou dálniční známku.

Avšak s tím, že postih „hříšníků“ zatím bude probíhat „postaru,“ tzn. policisté tato vozidla musí dostihnout, zastavit a uložit jim pokutu. Pro tento účel policie plánuje zakoupit zhruba 40 nových policejních vozidel.

Tato vozidla budou mít pravomoc řidiče pokutovat nejen na dálnici, ale i poté, co z dálnice sjede.

V budoucnu se však plánuje zdokonalení systému natolik, že zásahy policistů nebudou třeba a řidiči automaticky přijde výzva k uhrazení pokuty poštou domů.

Do roku 2023 by měla být na dálniční známky rozšířena tzv. objektivní odpovědnost, v rámci které za přestupky při nezjištění totožnosti řidiče zodpovídá majitel vozidla.

Elektronické dálniční známky bude možné zakoupit na internetu. Vývoj informačního systému s e-shopem, které má na starosti Cendis, má stát 128 milionů korun.

Přípravu informačního systému provázely v minulých měsících kontroverze. Stát totiž původně zakázku na jeho vývoj zadal společnosti Asseco Central Europe za 401 milionů korun.

To vyvolalo vlnu kritiky a demisi ministra dopravy Vladimíra Kremlíka.

Stát původní zakázku zrušil a vývoj IT systému svěřil Cendisu. Spolu se zrušenou zakázkou na informační systém skončil i tendr na fyzickou distribuci známek, která měla původně vyjít na 477 milionů korun.

Užitečnou novinkou elektronických dálničních známek bude platnost roční známky po celých 365 dní, což je velký rozdíl oproti dosavadní situaci, kdy známky platí jen v daném roce. Pokud řidič koupí roční dálniční známku například v únoru 2021, její platnost neskončí v prosinci, ale až v únoru 2022.

Ceny dálničních známek mají v roce 2021 zůstat stejné jako doposud.

Celoroční známka dnes vyjde na 1500 Kč, měsíční známka bude stát 400 Kč a desetidenní známka vyjde na 310 Kč.

Od placení dálničního poplatku budou nově osvobozeny automobily s pohonem na elektřinu, vodík anebo jiné palivo s emisní hodnotou CO2 do 50 g/km. (sfr)


STÁTEM UVÁDĚNÉ VÝHODY ELEKTRONICKÉ DÁLNIČNÍ ZNÁMKY (EDZ) PRO ŘIDIČE:

  • Pohodlný nákup v e-shopu, mobilní aplikaci i v síti obchodních míst.
  • Nikdy se nestane, že by elektronická dálniční známka byla vyprodaná.
  • Roční elektronické dálniční známky budou mít nově klouzavou platnost.
  • Možnost odložit začátek platnosti až o 90 dní od zaplacení.
  • Snadný nákup elektronické dálniční známky pro více vozidel pomocí jediné platby.
  • Konec lepení známek na sklo a s tím souvisejících podvodů i kráElektzronické dálniční známky deží.
  • Zasílání upozornění na končící platnost elektronické dálniční známky nebo možnost ověřit její platnost online.

OFICIÁLNĚ UVÁDĚNÉ VÝHODY EDZ PRO STÁT:

  • Okamžité ověření platnosti elektronické dálniční známky pomocí kamer.
  • Zvýšení výběru poplatků díky efektivnější kontrole, snížení počtu neplatičů.
  • Odpadá nutnost tisknout miliony dálničních známek.
  • Nulové náklady na likvidaci neprodaných kusů dálničních známek.
  • Snížení administrativní náročnosti distribuce.
  • Odstranění problémů s padělanými papírovými dálničními známkami.
  • Průběžné statistiky o počtech prodaných dálničních známek.