Raiffeisenbank v Česku klesl v prvním pololetí roku 2020 čistý zisk o 52 procent na 1,3 miliardy korun.

Rakouské Raiffeisenbank (RB) v Česku klesl v prvním pololetí roku 2020 čistý zisk o 52 procent na 1,3 miliardy korun. Celkové provozní výnosy RB poklesly o 9,8 % na 5,41 miliardy Kč. Čisté úrokové výnosy banky poklesly o 4,8 % a dosáhly výše 4,04 miliardy Kč. Banka uvedla, že tento pokles je způsoben zejména snížením tržních sazeb z důvodu uvolňování měnové politiky v souvislosti s epidemií koronaviru.

„Pandemie Covidu nás v uplynulých měsících postavila do bezprecedentní situace, v níž jsme se snažili hlavně o ochranu zdraví našich klientů a zaměstnanců, což pro nás zůstává trvalou prioritou,“ uvedl generální ředitel a předseda představenstva Raiffeisenbank Igor Vida.

„V průběhu těchto týdnů si postupně zvykáme na tzv. „nový normál“, k němuž nás přivedla doba plná vládních opatření souvisejících s pandemií koronaviru. Velmi si vážím přístupu svých kolegů a kolegyň, kteří se ani na minutu nezastavili a směle čelili výzvám, jenž přicházely zcela znenadání a v téměř nezvladatelné frekvenci,“ zdůraznil Vida.

Aktiva banky vzrostla o 12 procent na 414,1 miliardy Kč. Objem poskytnutých úvěrů klientům se meziročně zvýšil o 3,8 procenta na 252 miliard Kč.

Rostlo financování firem i domácností, zejména hypotečních úvěrů. Objem přijatých vkladů od klientů meziročně stoupl o 17,8 procenta na 320 miliard Kč.

Dopady koronavirové pandemie pocítily i další velké tuzemské banky. Komerční bance klesl v prvním pololetí roku 2020 čistý zisk meziročně o 38,5 procenta na 4,4 miliardy korun. ČSOB klesl čistý zisk dokonce o 68 procent na 3,5 miliardy Kč.

České spořitelně lesl o 47,1 procenta na 4,6 miliardy korun. Moneta Money Bank zaznamenala pokles čistého zisku o více než 40 procent na 1,2 miliardy korun.

Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala za 1. pololetí čistý zisk 2,5 miliardy korun, což znamenalo meziroční pokles o polovinu. (sfr)