Finanční správa ČR přijala 919.341 žádostí o vyplacení příspěvku osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ).

Finanční správa ČR přijala 919.341 žádostí o vyplacení příspěvku osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ) a 79.954 žádostí o vyplacení příspěvku společníkům malých společností s ručením omezeným, kteří byli postiženi dopady pandemie koronaviru. Ve druhém bonusovém období požádalo o příspěvek výrazně méně živnostníků.

Zatímco za 1. období podali živnostníci více než 536 tisíc žádostí, ve druhém období to bylo „jen“ 382 tisíc žádostí.

Většinu žádostí finanční správa vyřídila a vyplatila přes 21,8 miliardy korun.

Vyplynulo to z informací, které FS zveřejnila na twitteru.

OSVČ i společníci malých firem mohli do 7. srpna žádat o příspěvek za druhé období od 1. května do 8. června. Žádosti v prvním období od 12. března do 30. dubna finanční správa přijímala do 29. června.

Příspěvek v prvním i druhém období činil 500 korun denně. Vyplácený příspěvek je podle zákona vratkou daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti.


Zdroj: Finanční správa ČR


Finanční správa začala také zpracovávat žádosti o příspěvek zaměstnancům pracujících na dohodu, kteří byli postižení dopady pandemie koronaviru.

Pracovníci na dohodu mohou žádat o 350 korun na den za období od 12. března do 8. června, pokud poslední půlrok před začátkem koronavirové epidemie pracovali aspoň čtyři měsíce a odváděli nemocenské pojištění.

Finanční správa eviduje zatím 802 žádostí o kompenzační bonus zaměstnancům pracujícím na dohodu, kteří byli postižení dopady pandemie koronaviru. Vyřídila 592 žádostí a vyplatila zhruba 8,5 milionu korun.

Termín pro podání žádostí je 30. listopad.


Zdroj: Finanční správa ČR


FS zároveň při zahájení zpracování žádostí upozornila, že vyřizování žádostí nebude tak rychlé, jako tomu bylo v případě osob samostatně výdělečně činných a společníků malých s. r. o.

„Důvodem je skutečnost, že zákon stanovuje řadu podmínek pro splnění nároku na výplatu bonusu, které musí pracovníci finančních úřadů důkladně prověřit,“ uvedla správa.

Asociace kritizuje

Vyplácení příspěvku kritizovala Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) s tím, že na příspěvek dosáhne minimum lidí.

„Náklady na vytvoření, zpracování novely, celý legislativní proces včetně průchodu Poslaneckou sněmovnou jsou tak mnohonásobně vyšší než potenciální peníze, které se mají dostat mezi lidi,“ zdůraznila AMSP.

Nárok na podporu by podle ministerstva financí mohlo mít až má 116.000 lidí.

„Zdaleka ne všech se ale bude týkat tento kompenzační bonus – podle expertního odhadu to bude řádově maximálně pár tisíc,“ podotkla asociace.

S tím, že bonus se týká jen dohod o pracovní činnosti nad 3000 Kč, kterých je menšina. (sfr)