Koronavirus vyhnal z Česka turisty. Do Prahy jich ve druhém čtvrtletí roku 2020 přijelo o téměř 94 procent méně, než ve stejném období roku minulého. V celém Česku ubyl počet ubytovaných o téměř 83 procent. Ve druhém letošním čtvrtletí se v hotelech, penzionech a kempech v Praze ubytovalo „jen“ 138 187 lidí, což je o 93,6 procenta méně než před rokem.

Ještě během prvního čtvrtletí roku 2020 přijelo do Prahy přes milion zahraničních i domácích turistů.

Důvodem tak prudkého úbytku je uzavření hranic a omezení cestování kvůli koronaviru. Proto nemohli přijet zahraniční návštěvníci, kteří dříve tvořili většinu ubytovaných v Praze.

Vyplynulo to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Návštěvnost hromadných ubytovacích zařízení poklesla od dubna do června ve všech regionech České republiky.

Ve druhém čtvrtletí tvořili v Praze většinu turisté z Česka.

Meziročně se snížil počet cizinců v ubytovací zařízeních v Praze o skoro 98 procent, přijelo jich 45 730. Návštěvníků z Česka ubylo v Praze o zhruba 70 procent na 92 457.

V celém Česku se ve 2. čtvrtletí propadl kvůli vládním opatřením proti koronaviru počet hostů meziročně o 82,9 procenta, když služeb ubytovacích zařízení využilo 988 tisíc lidí.

Především v dubnu a květnu se prakticky zastavil příjezdový cestovní ruch ze zahraničí. Počet ubytovaných cizinců se ve 2. čtvrtletí snížil o téměř 96 procent a domácích hostů o více než dvě třetiny. (sfr)