Do Velké Británie připlul na malých člunech za den rekordní počet migrantů z území Evropské unie.

Migranti pobývající na území EU se čím dál silněji snaží dostat do Velké Británie, která již není členem EU. Za den tak do Británie připlulo přes Kanál z Francie na malých člunech rekordních 235 migrantů. Běženci tak překonali týden starý rekord, který byl  202 uprchlíků připlutých za jediný den.

Britská vláda slíbila proti migrantům na člunech přijmout rázná opatření.

Snaha migrantů dostat se ze severní Francie do Velké Británie trvá již dlouhou dobu. Běženci se snaží buď ukrývat v kamionech mířících trajektem na britské ostrovy nebo také využívají tunel pod Lamanšským průlivem.

V důsledku koronavirové krize a redukci či dokonce zastavení mezinárodní dopravy zboží však tyto 2 způsoby byly také omezeny.

Proto migranti začali mnohem více využívat riskantní cestu po moři, tedy přes Lamanšský průliv.

Nejkratší možná vzdálenost z Francie na pobřeží Velké Británie je „pouhých“ 32 kilometrů. Migranti se proto poukoušejí využívat jakákoliv plavidla, ať už jsou to motorové čluny nebo dokonce nafukovací čluny či kajaky.

Někteří britští politici dokonce požadují, aby vláda vyslala námořnictvo do Lamanšského průlivu. To však zatím britský ministr financí odmítl potvrdit.

Ministr pro otázky přistěhovalectví Spojeného královsví má příští týden jednat ve Francii o silnějších opatřeních, která by zastavila či omezila příliv migrantů na člunech.

Vláda Jejího Veličenstva také opakovaně vyzývá Francii, aby se aktivněji snažila migrantům v cestě do Spojeného království zabránit. Ministři vnitra obou zemí se zatím jen dohodli na vytvoření společného britsko-francouzského týmu, který má shromažďovat informace vedoucí k rozbití převaděčských gangů. (sfr)