Přebytek zahraničního obchodu ČR v červnu meziročně stoupl na 34,1 miliardy korun. (Ilustrační foto)

Zahraniční obchod ČR skončil v červnu 2020 v rekordním přebytku 34,1 miliard korun. Meziročně tak stoupl o 17,6 miliardy korun a ve sledovaném měsíci tak byl historicky nejvyšší. Důvodem je snížený dovoz kvůli pandemii koronaviru. 

Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).

„Zahraniční obchod se zbožím za měsíc červen zaznamenal historicky nejvyšší přebytek obchodní bilance ve sledovaném měsíci. Přispěl k tomu nejen vývoz zboží, který se téměř vrátil na loňskou úroveň, ale výraznou měrou se na tom podílel i stále pokulhávající dovoz zboží,” uvedl vedoucí oddělení obchodní bilance ČSÚ Stanislav Konvička.

Podle něj dovoz meziročně ztratil a je na zhruba stejné úrovni jako na počátku pandemie koronaviru.

Ve srovnání se stejným měsícem roku 2019 klesl vývoz o 0,4 procenta na 301,5 miliardy korun a dovoz o 6,6 procenta na 267,4 miliardy korun.

Celkové saldo zahraničního obchodu se zbožím příznivě ovlivnil zejména růst přebytku bilance motorových vozidel o 9 miliard korun (v důsledku poklesu dovozu o 9,6 miliard korun) a menší deficit bilance s ropou a zemním plynem o 8,2 miliardy korun.

Zlepšila se bilance strojů a zařízení o 2,3 miliardy korun a ve stejné výši i bilance základních kovů.

Naopak zhoršila se hlavně bilance obchodu s počítači, elektronickými a optickými přístroji o 7,5 miliardy korun a elektrickými zařízeními o 2,4 miliardy korun.

Bilance zahraničního obchodu se státy EU27 skončila v červnu přebytkem 67,1 miliardy koruna byla tak meziročně o 13,1 miliardy korun vyšší.

Schodek zahraničního obchodu se zbožím se státy mimo EU27 se zmenšil o 4,3 miliardy korun a dosáhl 31,4 miliardy korun. (pel)