Nezaměstnanost v červenci stoupla na 3,8 procenta z červnových 3,7 procenta. Úřad práce ČR potvrdil data zveřejněná ministerstvem práce na začátku týdne. Bez práce tak bylo 279 673 lidí. Jedná se o nejvyšší hodnotu od února 2018, kdy bylo bez práce celkem 280 899 lidí. 

„V červenci jsme zaznamenali pravidelný sezónní výkyv. Za mírným nárůstem nezaměstnanosti stojí kromě aktuální situace kolem koronaviru i každoročně se opakující příchod části zaměstnanců ze školství do evidence ÚP ČR a nižší aktivita firem v letním období v oblasti přijímání nových zaměstnanců z důvodů celopodnikových dovolených,“ uvedl ředitel Odboru zaměstnanosti Generálního ředitelství Úřadu práce ČR Jan Karmazín.

„Pozitivně se pak projevily příznivé účinky cíleného programu Antivirus,“ dodal.

Ke konci července se do evidence ÚP ČR nově přihlásilo téměř 43,9 tis. uchazečů o zaměstnání. Zároveň z ní ale odešlo bezmála 33,9 tis. lidí. Nejvíce nově příchozích hlásí Moravskoslezský kraj (5 761) a Praha (5 216).

Naopak nejméně nových uchazečů evidoval úřad práce v Karlovarském kraji (1 596) a z hlediska okresů v Jeseníku (160).

O zprostředkování zaměstnání a zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání žádají
lidé, kteří pracovali napříč všemi obory a často na pracovní poměry po dobu určitou.

Současná situace podle úřadu vyvolala větší poptávku po určitých profesích, mimo jiné v logistice, obchodě, zájem je o kvalifikované řemeslníky, analytiky, vývojáře softwaru, pracovníky call center, skladníky, řidiče, zaměstnance do výroby, kuchaře, číšníky či prodavače.

Více než 72 procent  volných pracovních míst je určeno pro uchazeče se základním či nižším vzděláním. Firmám dlouhodobě chybí kvalifikovaní řemeslníci, ale také odborníci v informačních technologiích. Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory. (pel)