Vláda připravuje zrušení superhrubé mzdy. Zaměstnancům by se snížila daň z příjmů.

Premiér Andrej Babiš (ANO) chystá zrušení superhrubé mzdy. Zaměstnanci by tak něco málo ušetřili, protože by jim klesla daň z příjmů. Místo 15 procent ze superhrubé mzdy by platili stejné procento z hrubé. 

Informoval o tom server Novinky.cz a Česká televize.

„Zrušíme superhrubou mzdu, to určitě všichni uvidíte na výplatách. Myslím, že je potřeba snížit daňové zatížení zaměstnanců. Bylo by dobré se vrátit na těch 15 procent, co slibovala ODS a potom nesplnila. Bylo by to významné pro lidi, viděli by, že nemají důvod se bát budoucnosti,“ řekl Babiš ve videu zveřejněném na Facebooku.

Zaměstnancům s nižšími příjmy by měsíčně klesly daně o stovky korun, těm s nadprůměrnými platy pak o několik tisíc.

V současné době existuje jediná sazba daně z příjmu ve výši 15 procent. Ta se však počítá nikoliv z klasické hrubé mzdy (kterou má zaměstnanec v pracovní smlouvě), nýbrž ze mzdy superhrubé, která je vyšší než hrubá mzda (jelikož se do ní započítávají i odvody na sociální a zdravotní pojištění). Reálné zdanění příjmů je tak přesně 20,1 procenta.

Ministryně financí Aleny Schillerová (ANO) odhadla pro ČT dopady na státní rozpočet až na 90 miliard korun.

Podle místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury premiér několik let jejich návrh na snížení daní pro zaměstnance odmítal a teď ho ukradl. Důležitý je ale podle Stanjury výsledek a to, aby si to Babiš zase nerozmyslel.

S konkrétním návrhem plánuje přijít vládní kabinet do sněmovny v září. (pel)