Stát zachraňuje OKD. Státní podnik Prisko vloží do ostravských dolů 600 milionů korun navýšením základního kapitálu. Podnik dlouhodobě likviduje krize související s klesajícími cenami uhlí a letos zasáhla ještě koronavirová pandemie. Firmě docházejí finanční prostředky, a proto požádala o pomoc stát.

Informoval o tom server iDnes.

OKD kvůli koronaviru a epidemii na šachtách od 3. července přerušila těžbu na všech dolech. Dlouhodobě jsou také od loňského roku nízké ceny uhlí kvůli obchodní válce USA a Číny, letos navíc zasáhla pandemie koronaviru.

O navýšení kapitálu za společnost Prisko rozhodli předseda představenstva Marian Klásek a místopředseda představenstva David Rais. Jediným akcionářem firmy Prisko je ministerstvo financí.

„Základní kapitál společnosti se zvyšuje o částku ve výši šest set milionů korun českých, tedy z dosavadní výše základního kapitálu ve výši 12 milionů korun na novou výši základního kapitálu 612 milionů korun, s tím, že se nepřipouští upisování akcií nad ani pod navrhovanou částku zvýšení základního kapitálu,“ je uvedeno v notářském zápisu.

Výsledek hospodaření OKD zatím není znám, podle předsedy vlády Andreje Babiše (ANO) ale bude ve ztrátě ve stovkách milionů korun. (pel)