Místo obvyklé administrativní zátěže budou moci živnostníci od příštího roku využít paušální daň.

Od příštího roku budou moci živnostníci s ročním příjmem do 800 tisíc korun platit pravděpodobně paušální daň. Poslanci totiž v úvodním kole podpořili návrh zákona, který tento nástroj upravuje. Pokud návrh projde, mohla by daň pro příští rok činit 5740 korun měsíčně.

Podle návrhu, který nyní bude posuzovat rozpočtový výbor, má být paušální daň složena z minimálního odvodu na zdravotní pojištění, minimálního sociálního pojištění navýšeného o 15 procent a daně ve výši 100 korun.

Přechod do režimu paušální daně by měl podnikatelům přinést podle ministerstva kromě finanční úspory také méně administrativní zátěže. Využití této daně přitom bude dobrovolné.

Poslanci se však zatím neshodli na limitu příjmů, který podle schválené předlohy činí 800 tisíc korun. Částka je totiž koaličním kompromisem, který si prosadili sociální demokraté.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) původně navrhovala limit příjmů až jeden milion korun, což je také hranice povinné registrace k placení DPH.

Fakt, že se o limitní částce bude dále diskutovat, již avizovala předsedkyně rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM). Podle ní částka nemá vazbu na jiný zákonný limit.

Podobně to vidí i Miroslav Kalousek (TOP 09) nebo občanští demokraté. Ti se již nechali slyšet, že předloží návrh na zvýšení limitu na jeden milion a rovněž prý navrhnou zvýšení limitu pro povinnou registraci k DPH.

(anv)