Formou přímé dotace by měla ubytovací zařízení v Česku získat podle návrhu ministerstva více než čtyři miliardy korun.

Ministerstvo pro místní rozvoj připravuje návrh na finanční kompenzaci ubytovacích zařízení, která kvůli pandemii přerušila provoz na dva měsíce. Program s názvem COVID ubytování slibuje hotelům či penzionům miliardové dotace. V pondělí jej projedná vláda.

Podle návrhu by měly hotely nebo penziony dostat 100 až 400 korun za každý pokoj a den, a to za období mezi 14. březnem a 24. květnem. Výše příspěvku by závisela na typu ubytovacího zařízení, počítala by se zvlášť pro hotely, penziony, kempy a ostatní.

Státní rozpočet by takové řešení zatížilo podle propočtů ministerstva sumou 4,1 miliardy korun.

S návrhem státní pomoci formou přímé dotace přišla Asociace hotelů a restaurací ČR.

“Fungovala by mnohem lépe než úvěry a rovnou bychom tím vyřešili náhradu škody za těch 72 dní, kdy byla ubytovací zařízení uzavřena,” řekl prezident asociace Václav Stárek.

Ministerstvo by v rámci vyplácení podpory zohlednilo i sezonnost zařízení. “To znamená, pokud v předchozích dvou letech bylo zařízení uzavřeno, na podporu nárok mít nebude, popřípadě bude poměrně krácena,“ uvedla ředitelka odboru komunikace ministerstva Veronika Vároši.

Na příspěvek by však nedosáhli poskytovatelé krátkodobých pronájmů. Návrh totiž počítá jen s podporou hromadných ubytovacích zařízení.

Ministerstvo chce vyhlásit výzvu k předkládání žádostí o dotaci v srpnu. Podle Vároši každý žadatel vyplní online formulář žádosti, která bude zpřístupněna zároveň s vyhlášením výzvy. Pak jej písemně doručí na Státní fond podpory investic, který bude žádosti administrovat.

Ministerstvo vysvětluje dotační iniciativu prudkým poklesem výkonu cestovního ruchu, který se letos podle prognóz propadne o polovinu.

“Odhad propadu spotřeby je jen v letošním roce 157 miliard, což pro veřejné rozpočty znamená propad o 66 miliard. Zároveň je ohroženo téměř 100 tisíc pracovních míst,“ uvedla mluvčí.

Stát mezitím sektor cestovního ruchu podpořil snížením DPH u ubytovacích služeb z 15 na 10 procent, čerpat podporu mohly firmy i z programů COVID nebo Antivirus.

(anv)