Majetek šéfa Amazonu Jeffa Bezose dosáhl nové rekordní hodnoty 171,6 miliardy dolarů (4,1 bilionu korun). Jeho exmanželka Mackenzie je druhou nejbohatší ženou světa.

Zakladatel Amazonu Jeff Bezos zůstal i po rozvodu nejbohatším člověkem světa se jměním 171,6 miliardy dolarů (4,1 bilionu korun). V tuto chvíli má navíc ještě více peněz než před rozvodem. Jeho exmanželka Mackenzie je nově druhou nejbohatší ženou světa. 

Data zveřejnila agentura Bloomberg.

V letošním roce se hodnota Bezosova majetku zvýšila o 56,7 miliardy dolarů (1,3 bilionu korun).

Americká ekonomika přitom kvůli pandemii koronaviru míří do nejhorší recese od hospodářské krize ve 30. letech minulého století. O práci tam přišly desítky milionů lidí.

Amazonu pandemie paradoxně pomohla, protože urychlila přesun zákazníků z kamenných obchodů do internetových.

Bezosovi patří 11 procent akcií firmy, což tvoří většinu jeho majetku.

Jeho exmanželka Mackenzie, která po rozvodu koupila 4 procenta akcií Amazonu, je v současnosti s majetkem 56,9 miliardy dolarů (1,3 bilionu korun) druhou nejbohatší ženou světa.

Majetek výrobce elektrických aut Tesla Elona Muska se od ledna zvýšil „pouze“ o 25,8 miliardy dolarů (608 miliard korun).

Naopak Španěl Amancio Ortega, zakladatel oděvní společnosti Inditex vlastnící mimo jiné obchodní řetězec Zara, letos přišel o 19,2 miliardy dolarů (452 miliard korun). (pel)