V Hongkongu začal platit kontroverzní bezpečnostní zákon připravený Pekingem.

Hongkong dostal od Číny „dárek“. Ta definitivně zlikvidovala autonomii Hongkongu, když čínský stálý výbor schválil bezpečnostní zákon připravený Pekingem. Občané Hongkongu zatčení na jeho základě by totiž mohli být souzeni i v pevninské Číně. V ulicích Hongkongu nato navzdory zákazu protestovaly proti kontroverzní normě tisíce lidí, stovky demonstrantů byly zatčeny policisty. 

Nově zřízený čínský úřad pro národní bezpečnost v Hongkongu bude moci stíhat občany tohoto města podle jurisdikce pevninské Číny v případě některých „vážných trestných činů“, uvedl šéf čínského státního úřadu pro Hongkong a Macao Čang Siao-ming.

V centru města se bez ohledu na zákaz nakonec shromáždily tisíce lidí a někteří z nich skandovali heslo „Nezávislost Hongkongu“. Policie proti nim použila pepřový sprej a vodní děla.

Kontroverzní právní úpravu v úterý schválil stálý výbor, který je vrcholným orgánem čínského parlamentu, a rovněž čínský prezident Si Ťin-pching.

Norma vymezuje čtyři trestné činy, u kterých bude uplatňována. Patří mezi ně separatistické, podvratné a teroristické aktivity a spolupráce s cizími silami s cílem ohrozit národní bezpečnost.

Tresty, mezi kterými je až doživotí nebo vydání do Číny, tak čekají i na některé demonstranty.

Nový zákon přijatý Pekingem je pod palbou představitelů řady zemí i institucí, včetně EU, Spojených států a NATO. Norma podle nich omezí autonomii města pod čínskou správou.

Až do roku 2034 má přitom platit britsko-čínská deklarace z roku 1984 o předání správy Hongkongu. Ta jihoasijskému velkoměstu garantuje až do roku 2047 autonomii a jeho obyvatelům dosavadní občanské svobody. (pel)

Británie nabídne azyl až 3 milionům hongkongských občanů, slíbil Johnson