Den daňové svobody, tedy pomyslný okamžik, od kterého jde veškerá mzda na konto občana, letos připadl podle výpočtů Liberálního institutu na 24. června

Den daňové svobody, tedy pomyslný okamžik, od kterého jde veškerá mzda na konto občana, letos podle výpočtů Liberálního institutu připadl na 24. června. Podle pesimističtější varianty by den daňové svobody dokonce vycházel až na 15. července a propad HDP by činil až 13,5 procenta. 

Informoval o tom server Aktuálně.cz.

„Letošní situace je zcela bezprecedentní. Nabízí se srovnání s rokem 2010, kdy českou ekonomiku nejvíce zasáhla předchozí ekonomická recese. Přestože oproti loňskému roku jsme si pohoršili skoro o celý měsíc, oproti roku 2010 jde o zhoršení o týden,“ uvdl ředitel Liberálního institutu Martin Pánek pro server.

Daňoví poplatníci v letošním roce pracovali na odvod daní státu 175 dní. To je bezmála o 1 měsíc více než v loňském roce, kdy takzvaný den daňové svobody vycházel na 28. května.

Na vině je koronavirová pandemie, což ale podle Pánka nelze dávat vládě za vinu.

Podle něj si vláda v době předchozí dlouhé konjunktury nevytvořila finanční polštář a nereformovala veřejné finance a také řada opatření byla zmatečná nebo kontraproduktivní.

Liberální institut pro výpočet Dne daňové svobody používá metodiku zaměřenou na výdajovou stranu veřejných financí.

„A máme několik možných scénářů, z nichž nejhorší by byl pokles HDP o 13,5 procenta plus navýšení veřejných výdajů o 200 miliard. Pak by Den daňové svobody vycházel až na 15. července,“ uvedl ekonom Liberálního institutu Jiří Nohejl.

Rozdílnou metodikou počítá den daňové svobody společnost Deloitte, která vychází z podílu celkových daňových příjmů státu na čistém národním důchodu.

Ta letošní Den daňové svobody odhadla na 30. červen.(pel)