Kapacity víceletých gymnázií v Česku se možná do budoucna omezí. Navrhuje to ministr školství Robert Plaga (ANO). Podle něj výběrové školy odčerpávají žáky a zájemce jiným školám. Ještě předtím by se ale měla zlepšit kvalita výuky na 2. stupni základních škol, měla by se vyhodnotit výběrovost gymnázií a změnit dlouhodobé záměry vzdělávání v krajích.

Plaga to uvedl na konferenci k představení nové strategie vzdělávání do roku 2030.

„S víceletými gymnázii je výhledově potřeba něco udělat, ale – a to je to, co jsem já dodával i při tvorbě nové strategie (vzdělávání do roku 2030) – tím prvním krokem nemůže být zrušení víceletých gymnázií, ale musí být proměna obsahu vzdělávání a zvýšení kvality vzdělávání s důrazem na druhý stupeň základních škol,” uvedl ministr.

Případné omezení víceletých gymnázií za daných podmínek by podle Plagy vedlo ke snížení nerovností v přístupu ke vzdělávání.

„Je smutnou pravdou, že dnes jsou některá místa, kde víceletá gymnázia odčerpávají z okolních škol víc než třeba třetinu žáků,” řekl.

Snahou Plagy přitom není úplné zrušení víceletých gymnázií, ale pouze omezení kapacit škol.

Zpětné hodnocení minulých rozhodnutí podle Plagy ukazuje, že návrat k osmiletým a šestiletým gymnáziím nebyl v souladu se zjištěními moderních studií o předčasné selekci dětí ve školách.

Podle odborníků přispívá k nerovnostem ve společnosti, protože podporuje uzavření elit. (pel)