Vláda schválila daňový balíček. Ten počítá se zvýšením daní u tabákových výrobků o 5 % ročně nebo se zavedením stravenkového paušálu.

Babišova vláda schválila daňový balíček. Ten počítá s navýšením spotřební daně u tabákových výrobků v letech 2021 až 2023 zhruba o 5 procent ročně. Zároveň by měl být  zaveden jako alternativa ke stravenkám tzv. stravenkový paušál. Zaměstnanci tak budou moci už od příštího roku místo stravenek dostávat peníze na účet. 

„Nerušíme stravenky ani závodní jídelny. Pouze k nim přidáváme třetí možnost, která zaměstnavatelům umožňuje poskytovat příspěvek na stravování také přímo v penězích,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

„Jestliže budou místo barevných papírků vyplácet peníze ve stejné hodnotě, zbaví se vysokých poplatků a zbytečného papírování. Pokud jim ale dosavadní model vyhovuje, mohou u něj zůstat a nic se pro ně nezmění,“ doplnila.

Daňové zvýhodnění paušálu by podle úřadu mělo zůstat stejné jako u stravenek.

Bude ale záležet pouze na zaměstnavateli, zda tuto možnost využije, nebo zvolí papírové stravenky.

V současné době přibližně 1,8 ze 4,3 milionů zaměstnanců chodí na oběd do jídelny v práci, dalších 1,5 milionu dostává stravenky.

Ostatní zaměstnanci na tento benefit nedosáhnou právě kvůli vysoké administrativě a platbě provizí, jimiž je zatížen stravenkový systém.

Balíček mimo jiné počítá s tím, že by v letech 2021 až 2023 vzrostla spotřební daň u tabáků a cigaret přibližně o 5 procent ročně.

Zvýšení spotřební daně z tabáku do rozpočtu podle předběžných odhadů přinést v roce 2021 navíc dvě miliardy korun a 1,9 miliardy korun v roce 2022 i v roce 2023. (pel)