Nákaza koronaviru v Česku znovu sílí, přibyly nové případy na severu Moravy.

Epidemiologové zaznamenali v Česku ve čtvrtek 118 nových případů nemoci covid-19, což je největší denní přírůstek od 21. dubna. Důvodem jsou podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha nové případy ve dvou ohniscích nákazy, kterými jsou Frýdecko-Místecko a Karvinsko. Poměr nakažených k počtu testovaných tím stoupl na 2,92 procenta.

“Neevidujeme žádné nové ohnisko nákazy. Důvodem je bohužel vyšší počet nakažených v domově pro seniory ve Frýdku-Místku,” napsal na Twitteru ministr Adam Vojtěch (ANO).

“Pokud by se jednalo o rostoucí trend, okamžitě přijmeme další nezbytná opatření. Děláme v tuto chvíli vše pro to, aby zůstala situace i nadále plošně pod kontrolou,” dodal později.

Kvůli šíření nákazy se tak na obě ohniska nebude vztahovat pondělní vlna dalšího uvolnění restrikcí. Naopak tam budou omezeny návštěvy ve zdravotnických a sociálních zařízeních a povinně budou testováni zaměstnanci sociálních služeb i přijímaní pacienti.

Na Frýdecko-Místecku postihla nákaza domov pro seniory v Nýdku, kde bylo pozitivně testováno 30 klientů a 8 zaměstnanců.

Druhé ohnisko na Karvinsku se týká Dolu Darkov těžební společnosti OKD, kde bylo zaznamenáno kolem 500 nakažených.

V posledních dnech se nárůst nově nakažených držel kolem padesátky. Více případů než ve čtvrtek přibylo naposledy 21. dubna, kdy statistika vyskočila na 133.

Celkově epidemiologové zaznamenali dosud 10 283 případů nakažených, z nichž zemřelo 332 lidí a 7446 se již vyléčilo.

(anv)