Evropský parlament schválil rezoluci namířenou proti údajnému dotačnímu střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Evropský parlament schválil rezoluci namířenou proti údajnému dotačnímu střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše. Usnesení europoslanců vyzývá úřady v ČR, aby začaly účinně řešit konflikt zájmů vrcholných politiků. Evropskou komisi pak rezoluce vyzvala k nulové toleranci vůči zneužívání peněz z rozpočtu Evropské unie.

Pro přijetí „antibabišovské“ rezoluce hlasovalo 510 europoslanců, což byla drtivá většina z celkem přítomných 664 europoslanců. Usnesení reaguje na problém zneužívání peněz z unijního rozpočtu.

Někteří europoslanci kritizovali situaci v Česku již dříve. Kontrolní výbor EP podnikl v únoru letošního roku cestu do Česka, kde zjistil, že úřady neumějí střety zájmů politiků efektivně kontrolovat.

Rezoluce konstatuje, že Andrej Babiš nadále kontroluje holding Agrofert a přitom má zároveň vliv na rozdělování evropských peněz v Česku, což „zpochybňuje nezávislý a objektivní výkon jeho funkce”.

Pokud audity EK prokáží střet zájmů, měl by se premiér Babiš buď vzdát veřejných funkcí, zbavit se veškerého spojení s Agrofertem nebo by firma neměla přijímat evropské peníze, usnesli se europoslanci.

Loňská zpráva auditorů EK, která se zabývala dotacemi ze strukturálních fondů EU, dospěla k závěru, že Babiš je ve střetu zájmů. Podle zprávy má stále vliv na holding Agrofert, přestože ho v roce 2017 vložil do svěřenských fondů.

Český premiér to odmítl. Usnesení EP i jeho misi v Česku označil za zpolitizovanou záležitost, která má ovlivnit výsledek dosud neukončené auditní procedury.

Babiš v souvislosti s únorovou misí EP označil její šéfku Hohlmeierovou za pomatenou a české členy Tomáše Zdechovského a Mikuláše Peksu za vlastizrádce.

Europoslanci proto v rezoluci schválili, že „rázně odsuzují užití urážlivých výrazů“ od Babiše. Dále označili za nepřijatelné, že europoslanci kvůli své práci dostávají výhrůžky.

Europoslanci v textu rezoluce přivítali obnovení Babišova trestního stíhání v kauze Čapí hnízdo.

Již v prosinci 2018 europoslanci schválili podobné usnesení, které vyzvalo EK k zastavení dotací pro Agrofert do doby, než bude objasněna otázka Babišova možného střetu zájmů.

Babiš dělá Česku ostudu

Podle šéfa ODS Petra Fialy dělá Babiš Česku v zahraničí ostudu.

„Andrej Babiš dělá České republice ostudu v zahraničí dlouhodobě. Jeho střet zájmů je evidentní, nepřekvapuje mě, že Evropský parlament přijal tuto rezoluci a žádá zastavení veškerých dotací,“ zdůraznil.

„Rozumím tomu, jde o evropské peníze, ale situaci si musíme vyřešit sami doma. Věřím, že porážka ANO v nadcházejících senátních a krajských volbách bude předehrou před volbami parlamentními, které odstraní Andreje Babiš definitivně od moci. ODS pro to udělá maximum,“ podotkl dále.

Fiala dodal, že rezoluce oslabuje Babišovu politickou sílu při vyjednávání v Evropské unii ve chvíli, „kdy jde o hodně“.

Největší porážka

Český premiér Andrej Babiš utrpěl největší porážku za dobu, co vstoupil na politickou scénu, domnívá se lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský. Ten je po verdiktu, kdy Evropský parlament přijal rezoluci k možnému střetu zájmů ministerského předsedy, přesvědčen, že pokud šéf hnutí ANO zůstane aktivně činný, znamená to vážné ohrožení pro jeho podnikání.

„Babiš dostal facku jako žádný premiér před ním, dokonce trumfnul i bývalého ministerského předsedu Mirka Topolánka, jemuž Poslanecká sněmovna v roce 2009 svrhla vládu během českého předsednictví v Radě Evropské unie,“ uvedl Zdechovský pro EuroZprávy. (sfr)