Prezident Zeman podepsal klíčové normy, které uleví firmám i obcím.

Prezident Miloš Zeman podepsal daňový balíček, které výrazně uleví obcím i podnikatelům postiženým důsledky koronaviru. Například firmám do 50 zaměstnanců odpustí stát odvody za červen až srpen, což ho přijde na 13,5 miliardy korun. Vedle nich si polepší také autodopravci nebo zemědělci.

Vládní balík daňových zákonů, které v pátek podepsal prezident Zeman, má pomoci poplatníkům lépe zvládat dopady pandemie. Například obcím stát přispěje jednorázovým příspěvkem ve výši 1200 korun ze státního rozpočtu.

Jde o kompenzaci výpadku daňových příjmů, o které obce přicházejí kvůli výplatě státní podpory podnikatelům postiženým dopady epidemie. Díky tomu si přijdou celkem na 12,8 miliardy korun.

Daňový balíček dále umožní podnikatelům a firmám uplatnit zpětně daňovou ztrátu, která je omezena do výše 30 milionů korun. Ztrátu lze uplatnit zpětně proti ziskům z let 2018 a 2019.

Úlevu přináší norma také podnikatelům v autodopravě. Snižuje totiž o čtvrtinu silniční daň na nákladní vozidla i autobusy nad 3,5 tuny. Změna platí zpětně od počátku roku 2020.

Zemědělcům zase daňový balíček zkracuje lhůtu pro vrácení přeplatku spotřební daně u takzvané zelené nafty z 60 na 40 dnů.

Zelená nafta je nárok na vrácení části spotřební daně z minerálních olejů prokazatelně spotřebovaných pro zemědělskou prvovýrobu.

Další norma, kterou podepsal prezident Zeman, myslí na malé firmy. Těm stát odpustí za červen až srpen odvody na sociální pojištění a politiku zaměstnanosti, které činí 24,8 procent hrubého platu zaměstnance.

Podle zákona bude možné prominout odvody do 1,5 násobku průměrné mzdy. Tedy za loňský rok z 51 700 hrubého. Maximální odpuštěný odvod by tak odpovídal asi 12 700 korunám.

Tuto výhodu ovšem mohou uplatnit jen firmy, které nepropustily víc než desetinu zaměstnanců a ve srovnání s březnem nesnížily mzdy o víc než deset procent.

Podle ministryně práce a sociální věcí Jany Maláčové (ČSSD) se norma dotkne 88 procent firem, což je kolem 233 tisíc.

O odpuštění odvodů přitom není třeba žádat, firmy by měly pouze oznámit okresní sociální správě snížení odváděné částky v měsíčním výkazu.

(anv)