Oceněná podnikatelka Kateřina Haring vyzývá vlivné Češky, aby podporovaly uplatnění žen na trhu práce.

Podnikatelka a majitelka firmy Dynamic Group Kateřina Haring, která vede Českomoravskou asociaci podnikatelek a manažerek (ČMAPM), je 109. nejvlivnější ženou Česka. Ukázal to žebříček sestavený časopisem Forbes. Kateřina Haring při této příležitosti vyzvala všechny spoluoceněné ženy, zejména podnikatelky, k podpoře ohroženého ženského podnikání v Česku.

Letos se do žebříčku časopisu Forbes dostalo 135 žen, které působí v politice, vědě, podnikání nebo sportu.

Kateřina Haring, jejíž firma Dynamic Group pomáhá klientům s přípravami prezentací, stánků a doprovodných aktivit na výstavách a veletrzích, je v žebříčku nováčkem.

Časopis Forbes mimo jiné ocenil, že Haring a její kolegyně z ČMAPM, majitelky a šéfky středních a menších podniků, okamžitě rozjely pomoc na podporu ženského byznysu v Česku ohroženého epidemií koronaviru a následnými omezeními.

„Zařazení mezi nejvlivnější Češky je pro mne jedno z největších překvapení v poslední době. Asociaci ČMAPM se věnuji intenzivně už několik let a velmi mi pomáhá můj kvalitní tým. Vždy se mohu spolehnout na viceprezidentky Renátu Valerii Nešporek, Romanu Kurucovou, Evu Usai Blumentalovou a další spolupracovnice a spolupracovníky, kterým bych chtěla upřímně poděkovat,“ uvedla Haring.  

Českomoravská asociace podnikatelek a manažerek byla založena v roce 1995. Sdružuje ženy, které pomáhají ostatním podnikatelkám a manažerkám uplatnit se v profesním životě a naučit se jej skloubit nejen s rodinným životem, ale i se svým osobním rozvojem.

Nedávno odstartovala na sociálních sítích kampaň ChooseWOMEN na podporu regionálních podnikatelek.

Podle Kateřiny Haring je třeba, aby nyní všechny vlivné Češky podporovaly uplatnění žen na trhu práce.

„Zejména apeluji na známé ženy podnikatelky a političky, aby podporovaly ženské podnikání v Česku a samozřejmě také zajištění férových podmínek pro ženy na trhu práce, a to kvůli sanaci ekonomických škod, které Česko postihují v souvislosti s pandemií a ochrannými opatřeními.“ 

Podle statistik Mezinárodní organizace práce (ILO) od letošního února celosvětově významně vzrostly počty žen, zejména mladých, které nemají práci.

Například i v bohaté a rozvinuté Kanadě podle ILO stoupl počet mladých nezaměstnaných žen mezi únorem a dubnem o 20,4 procenta, zatímco průměrně se počet nezaměstnaných v kanadské populaci zvýšil o šest procent.

Podobná čísla vykazují i Spojené státy. V Česku na konci května Úřady práce evidovaly 266 144 uchazečů o zaměstnání, což je o 65 469 více než loni. Jde o nejvyšší hodnotu od února 2018.