Schodek státního rozpočtu České republiky vystoupal v květnu na rekordních 157 miliard korun.

Schodek státního rozpočtu ČR vystoupal v květnu na rekordních 157,4 miliardy korun z dubnových 93,8 miliardy korun. Letošní květnový výsledek je tak vůbec nejhorší od vzniku České republiky. 

Informovalo o tom ministerstvo financí.

„Tradičně horší výsledek hospodaření rozpočtu v průběhu května umocnil propad ekonomické aktivity a dopady opatření vlády na pomoc zaměstnanosti, domácnostem a firmám,“ uvedl resort na webu.

Po očištění o příjmy z Evropské unie a finančních mechanismů, stejně jako o výdaje na tyto projekty, činil deficit 163,7 miliard korun.

Jen v květnu se hospodaření ČR propadlo o 63,7 miliard korun. V předchozích letech se přitom květnové schodky pohybovaly v rozmezí 20 až 25 miliard korun.

Opatření vlády zaváděná k zastavení šíření nákazy nemoci covid-19 s sebou přinesla významný propad ekonomické aktivity, a tím i omezení daňových příjmů státního rozpočtu.

Nejvíce peněz šlo na sociální dávky, a to 278,1 miliardy korun, což je meziročně o 27,6 miliardy více. Nejvíce se na tom podepsaly důchody s růstem o 13,9 miliardy korun.

Inkaso daně z přidané hodnoty (DPH) se snížilo o 7,8 miliardy na 105,4 miliardy.