Kosmická loď Crew Dragon s americkými astronauty odstartovala a úspěšně dorazila k Mezinárodní vesmírné stanici. (Foto: NASA)

Vesmírná loď Crew Dragon společnosti SpaceX Elona Muska zakotvila u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Start se i přes potíže napodruhé povedl a poprvé po devíti letech od konce programu raketoplánu odstartovala z území Spojených států do kosmu loď s lidskou posádkou. 

Muskova firma se tak stala první soukromou společností, která dopravila posádku na oběžnou dráhu kolem Země a která s ní doletěla k Mezinárodní vesmírné stanici.

Původně byl start Crew Dragonu naplánován na středu 27. května, ale nakonec vše překazilo počasí.

Foto: Space X

V sobotu krátce po 17. hodině pak loď vynesla do kosmu raketa Falcon 9. Loď se dvěma astronauty Robertem Behnkenem a Douglasem Hurleym v neděli po 16. hodině zakotvila u ISS.

Přímo v Kennedyho vesmírném středisku sledoval let americký prezident Donald Trump, který označil start za „něco neuvěřitelného“.

Zatím není jasné, jak dlouho astronauti na oběžné dráze budou. Strávit by tam měli jeden až čtyři měsíce podle toho, jak si Crew Dragon povede.

Foto: NASA

(pel)