Premiér Andrej Babiš (ANO) slibuje obcím, že jim miliardy, o které je připraví vláda v souvislosti s koronavirovými příspěvky drobným podnikatelům, vrátí na dotacích. Chce totiž navrhnout snížení podílu spolufinancování obcí ke státním dotacím o 20 procentních bodů a současně dotace zvednout.

Uvedl to v jeho pravidelném týdenním reportu na sociálních sítích.

„My ty peníze obcím bohatě vrátíme v dotacích. Místo toho, že jim budeme dávat 70 procent na školky, na chodníky, na investice v obcích, čističky, kanalizace, budu navrhovat, abychom jim dali 90 procent. Ušetří tím pádem velké peníze,“ řekl Babiš v rozhovoru pro server tn.cz.

Koronavirové příspěvky podnikatelům 500 korun denně zasahují do příjmů obcí a krajů, protože jsou koncipovány jako vratka z jedné ze sdílených daní. Protestuje proti tomu Svaz měst a obcí a Sdružení místních samospráv, ale i opozice.

Senát se neúspěšně pokusit prosadit, aby příspěvky stát hradil přímo ze svého rozpočtu. Podle premiéra Babiše ale jiný způsob vyplácení tzv. kompenzačního bonusu nebyl možný.

Sdružení místních samospráv upozornilo, že pokud nebude výpadek nahrazen, příjmy u obcí budou nižší o 1 100 korun na jednoho obyvatele a u krajů o 400 korun na jednoho obyvatele.

Celkově by pak samosprávy mohly přijít až o 16 miliard korun.

Starostové chystají podle Sdružení místních samospráv stávkovou pohotovost a také protest před sněmovnou. (pel)

Města na protest proti vládě vyvěsila černé vlajky. Nechtějí platit bonusy OSVČ ze svých rozpočtů