Ropná produkce v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) dosáhla v květnu nejnižší hodnoty za dvě desetiletí. Členové kartelu totiž rekordně snížili dodávky s cílem podpořit padající ceny ropy.

Těžba OPEC klesla v květnu na 24,77 milionu barelů denně, což je podle agentury Reuters oproti předchozímu měsíci o 5,91 milionů barelů denně méně. Nejvýrazněji se na redukci podílala Saudská Arábie, ve svém podílu naopak zaostávala Nigérie a Irák.

Snížení produkce předcházela dubnová dohoda OPEC a dalších světových těžařů v čele s Ruskem, kteří se zavázali snížit v květnu a červnu dodávky ropy o téměř deset milionů barelů denně. Z toho na samotný OPEC připadlo 6,084 milionů barelů denně.

“OPEC měl v květnu silný start, ale plnění dohody není zdaleka perfektní. Během necelých čtyř týdnů mezi jejím přijetím a začátkem platnosti se již mnoho členských zemí závazalo vůči kupcům dodávkou objemů a nedokázalo snížit dodávky na dohodnutou úroveň,” uvedl Daniel Gerber, generální ředitel společnosti Petro-Logistics, která odhaduje dodávky OPEC sledováním přepravy tankerů.

Cílem dubnové dohody bylo podpořit cenu suroviny, která v době pandemie koronaviru rapidně klesla souběžně s úpadkem poptávky. Například v dubnu se cena ropy dostala na 21leté minimum pod 16 dolarů za barel. Od té doby se díky omezování dodávek a uvolňování opatření proti šíření koronaviru více než zdvojnásobila.