Česko se dostalo na seznam 29 zemí, jejichž občanům Řecko povolilo vstoupit do země od poloviny června. Zahraniční turisté smějí zatím přistát jen ve dvou největších řeckých městech, na ostrovy se poté mohou dopravit lodí.

Letní destinace začínají pomalu ožívat. Po Chorvatsku, které avizovalo otevřít v brzké době hranice pro občany deseti zemí Evropské unie včetně Česka, startuje i Řecko. Jeho vláda nedávno oznámila zahájení turistické sezóny od 15. června, nyní také zveřejnila seznam zemí schválených pro incoming, sestavený podle epidemické situace v daných státech.

Do Řecka tak mohou přicestovat kromě Čechů i Slováci, Maďaři, Rakušané, Švýcaři, občané balkánských zemí a Pobaltí, Dánové nebo Finové. Švédsko, které proslulo absencí výraznějších restrikcí během pandemie, na seznamu není. Povolení naopak dostaly Německo, Japonsko, Izrael, Jižní Korea a dokonce i Čína. Seznam bude podle řeckých médií od 1. července dále rozšířen.

Samotná cesta do země bude probíhat pouze letecky s příletem v Athénách nebo Soluni. Od 1. července se počítá s obnovením mezinárodních přímých letů i do dalších turistických destinací. Na letištích budou probíhat jen namátkové testy na koronavirus.

Na oblíbené řecké ostrovy se turisté dostanou z Athén či Soluně zatím pouze lodí, musí však počítat s tím, že doprava funguje kvůli dodržení bezpečné vzdálenosti pouze s poloviční kapacitou. A stejně jako v jiné veřejné dopravě v zemi je i na lodi povinné nošení roušek. Ty musí lidé nosit také v obchodech, naopak v restauracích platí tato povinnost jen pro číšníky. Turisté si nicméně zatím neužijí známé švédské stoly.

Uvolnění restriktivních opatření v Řecku probíhá již od začátku května. Země totiž situaci zvládla podle epidemiologů relativně dobře, v posledním dni například přibyly jen tři nové případy. V zemi se koronavirem nakazilo celkově 2900 lidí.