Německá automobilka Volkswagen musí vyplatit odškodné zákazníkům, kteří si koupili vůz s upraveným softwarem. Rozhodl o tom německý nejvyšší soud v Karlsruhe.Společnost prodala kolem 11 milionů dieselových aut nelegálně upraveným softwarem, díky kterému vozy při emisních testech produkovaly výrazně méně škodlivin než ve skutečném provozu. 

Výrobce ale může výkupní částku snížit podle počtu kilometrů, které autem zákazníci ujeli.

Soud rozhodoval v případu německého důchodce, který si v roce 2014 koupil použitý Volkswagen Sharan 2.0 TDl za 31 490 eur (asi 859 tisíc korun).

Senior by si podle svých slov nikdy takové auto nekoupil, kdyby o úpravě softwaru věděl.

Tehdy soud dospěl k rozhodnutí, že automobilka ve snaze o maximalizaci zisku úmyslně klamala úřady, konkurenci i spotřebitele.

Volkswagenu proto nařídil vyplatit za auto po odečtení doby užívání zhruba 25 600 eur (cca 698 tisíc korun).

Gilbert ale s verdiktem odvolacího soudu nevyl spokojený a u Spolkového soudního dvora se domáhal plné částky. Dvůr ale nyní potvrdil rozhodnutí odvolacího soudu.

Automobilka přitom čelí několika tisícům soudních řízení.

Někteří manažeři automobilového koncernu Volkswagen se podílením na emisním skandálu způsobili škody ve výši 78 miliard eur (2 biliony korun).

Koncern Volkswagen v září 2015 přiznal, že do zhruba jedenácti milionů naftových aut po celém světě instaloval software umožňující manipulovat s testy emisí. Při jízdě auta produkují výrazně více emisí než při kontrolních testech. Aféra se mimo jiné týká asi 1,2 milionu vozů Škoda Auto. (pel)