Česko-izraelská smíšená obchodní komora zásadně odmítá bezprecedentní krok ministra zahraničních věcí ČR Tomáše Petříčka, který ve spojení s ministrem kultury ČR Lubošem Zaorálkem, Karlem Schwarzenbergem, čestným předsedou TOP 09, publikoval 23.5.2020 článek v deníku Právo s názvem „Co bude s Palestinci a izraelskou demokracií?“.

Článek napadá jak postoje Izraele, tak Spojených států v otázce možného uspořádání izraelskopalestinských vztahů. S obsahově zcela stejným prohlášením přišlo padesát bývalých evropských politiků již 26. února 2020. I Karel Schwarzenberg byl mezi nimi.

Nyní, když se nad tímto dopisem zavřela voda, jde o zřejmý pokus dodat těmto názorům nový elán.

Stejně jako oněch padesát politiků, kteří již odešli ze scény, i jejich čeští následovníci farizejsky jeví starost o demokracii v Izraeli, avšak nemluví už o tom, že palestinské vedení je u moci bez řádných voleb již 16 let.

Stejně tak nemluví o tom, že Mahmúd Abbás vytrvale odmítal jakoukoli účast na jednáních o mírovém uspořádání. Píší, že „vnímají problémy na palestinské straně, včetně vlády teroristického hnutí Hamás v Gaze“.

Řešit to však chtějí jen „apely na palestinské představitele“. Z Gazy ale létají téměř denně rakety na Izrael a žádné výzvy dosud nepomohly.

V reakci na článek předseda vlády Andrej Babiš pro iDNES.cz sdělil, že „Obecně platí, a toto je nepřekročitelné, že za českou zahraniční politiku odpovídá vláda jako celek. Proto je neakceptovatelné, aby v tak zásadní věci, jako jsou vztahy s Izraelem, vydávali jednotliví členové vlády, v tomto případě dva ministři, své vlastní stanovisko, které na vládní úrovni nebylo nikdy konzultováno, ale které je v zahraničí vnímáno jako stanovisko České republiky“.

Stanovisko předsedy vlády zcela sdílíme. Podle čl. 67 odst. 1 Ústavy je vláda vrcholným orgánem výkonné moci, a jako vrcholný a kolektivní orgán má na starost formulaci a výkon všech politik, včetně politiky zahraniční (nikoliv ministr zahraničních věcí sám, či dokonce jiný, resortně zcela nepříslušný ministr, nebo snad ministr zahraničních věcí bývalý).

Česká zahraniční politika je přitom vždy projednávána na úrovni nejvyšších ústavních činitelů; prezidenta republiky, předsedů obou parlamentních komor, předsedy vlády i ministra zahraničních věcí.

Ministři podepsaní pod článkem nerespektují ani základní východisko českých vztahů s Izraelem stanovené v platné a vládou schválené Koncepci zahraniční politiky, podle které významnou bilaterální prioritou české politiky v regionu (Blízkého východu a Severní Afriky) zůstává strategické partnerství s Izraelem.

Na nedávné Radě Evropské unie 15. května 2020 navíc ministr Petříček jednoznačně podpořil cestu konstruktivní komunikace s partnery v regionu i se Spojenými státy a odmítl návrh na společné postihy za případnou anexi části palestinského Západního břehu Jordánu.

Jeho výstup v deníku Právo tak jde zcela proti aktuální české zahraniční politice a ohrožuje důvěryhodnost České republiky v očích všech našich zahraničních partnerů. Předpokládáme, že se vláda a další ústavní činitelé vůči tomuto protiústavnímu aktu vymezí a podniknou kroky k nápravě mezinárodní pověsti České republiky a obnovení důvěry v pevnost našich strategických partnerství.

Stanovisko České pobočky Židovského národního fondu

Musíme se kategoricky ohradit proti zcela neslýchanému prohlášení ministra zahraničních věcí ČR Tomáše Petříčka, ministra kultury ČR Lubomíra Zaorálka a čestného předsedy TOP 09, bývalého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Tito pánové publikovali v sobotním Právu, dne 23.5.2020 prohlášení pod titulkem „Co bude s Palestinci a izraelskou demokracií?“

Je nám známo, že již v únoru t.r. přišel Karel Schwarzenberg s podobnou výzvou, ve které dokonce srovnával Izrael s rasistickým jihoafrickým apartheidem.

Je zarážející, že tito naši představitelé se dovolávají údajného porušování mezinárodního práva a přitom téměř každodenní raketové útoky z Gazy na Izrael za porušení práva nepovažují.

Autoři údajně chtějí řešit problémy mezi Izraelem a Palestinci a přitom zavírají oči nad tím, že právě Palestinská samospráva v loňském roce odmítla pozvání arabských zemí na konferenci v Bahrajnu o mírovém plánu.

Je nám líto, že článek zcela nepodloženě napadá naše nejvěrnější spojence – jak Spojené státy, tak i Izrael pro jejich mírový plán. Stanovisko farizejsky projevuje obavy o budoucí demokracii v Izraeli, jestliže v údolí Jordánu „budou obyvatelé dvojí kategorie“. Přitom zcela pomíjí, že za celou historii Palestinské autonomie se tam nepodařilo vybudovat demokratický systém, že tam vládnou orgány nikým nevolené, a že ani nynější palestinské vedení nebylo zvoleno v řádných volbách.

V této souvislosti pro iDNES.cz ministerský předseda Andrej Babiš sdělil: „ Obecně platí, a toto je nepřekročitelné, že za českou zahraniční politiku odpovídá vláda jako celek. Proto je neakceptovatelné, aby v tak zásadní věci, jako jsou vztahy s Izraelem, vydávali jednotliví členové vlády, v tomto případě dva ministři, své vlastní stanovisko, které na vládní úrovni nebylo nikdy konzultováno, ale které je v zahraničí vnímáno jako stanovisko České republiky“.

Předpokládáme, že neakceptovatelnost tohoto kroku, náprava mezinárodní pověsti a obnovení důvěry v pevnost našeho strategického spojenectví s Izraelem, může být vyjádřena pouze odvoláním ministra zahraničí pana Tomáše Petříčka a ministra kultury Lubomíra Zaorálka z jejich funkcí.