Kontroly již průběžně probíhají u živnostníků, kteří čerpají ošetřovné. (Ilustrační foto)

Stát chystá kontroly příjemců peněz z programů Covid, Antivirus i Pětadvacítka. Příjemcům tak hrozí i vracení peněz. Státní úředníci budou zkoumat, zda měli podnikatelé a firmy na podporu opravdu nárok a zda splňují podmínky. Informoval o tom server E15.cz.

Firmy a živnostníci, kteří využili v době koronavirové krize speciální vládní programy na podporu podnikání, se stanou předmětem kontroly úřadů. Ty budou podle serveru E15.cz zkoumat, zda měli podnikatelé a firmy na podporu opravdu nárok a zda splňují podmínky.

Zatímco u živnostníků budou probíhat kontroly jen v případě konkrétního podezření, u kurzarbeitového programu Antivirus zkontrolují úřady úplně všechny.

Kontrola všech

„Úřad práce poskytuje v rámci programu Antivirus prostředky ze státního rozpočtu. Proto také musí kontrolovat, zda byly využity k účelu, ke kterému byly určeny,“ vysvětlil mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Vladimír Dostálek.

V rámci programu Antivirus přispívá stát na mzdy zaměstnanců firem, jež nemohly kvůli vládním opatřením fungovat. Státní kontroloři už do firem začali chodit v minulých týdnech.

V první vlně kontrol jde hlavně o větší podnikatelské subjekty, informovalo MPSV.

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) připustila, že podkladem pro mnoho kontrol je udání. Úředníci se však chystají postupně zkontrolovat všechny příjemce podpory.

Peníze z uvedeného programu získalo již téměř 63 tisíc firem pro celkem půl milionu zaměstnanců. Úřad práce kontroluje především to, zda byl příspěvek vyplacen na mzdu člověka, který je opravdu zaměstnán a není ve výpovědi, či zda firma neporušuje pracovní právo.

V případě pochybení bude muset firma celou podporu nebo její část vrátit.

U kompenzace pro živnostníky, kterou zatím získalo více než půl milionu lidí, stát podle ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) plošné kontroly nechystá.

„Případné kontroly se budou týkat pouze zcela výjimečných případů,“ vysvětlil mluvčí rezortu Michal Žurovec.

„Lze předpokládat, že půjde o případy, kde bude mít Finanční správa závažné podezření, že u subjektu došlo meziročně k významnému nárůstu tržeb, a to například právě kvůli koronaviru,“ upřesnil.

Kontrola ošetřovného

Kontroly již průběžně probíhají u živnostníků, kteří čerpají ošetřovné.

Ministerstvo průmyslu a obchodu chystá výplatu ošetřovného kontrolovat i zpětně.

Záruky z Covid

Na podporu z úvěrových a záručních programů COVID I, II a Praha zatím dosáhlo zhruba 1500 firem.

Kontroly příjemců podpory z těchto programů budou probíhat z důvodu ověření, zda podnikatel prostředky využil na předem stanovaný účel. Totéž platí u chystaného programu COVID III. (sfr)