Státy EU jednají o novém rozpočtu a zatím nemohou najít shodu.

Mimořádný summit EU nepřinesl podle Andreje Babiše rozuzlení debat o novém finančním rámci Evropské unie na období 2021-2027. Rozpočet, který navrhl evropský prezident Charles Michel, je předmětem tvrdého vyjednávání.

Státy EU se neshodnou na rozpočtových prioritách. Pro Česko a další státy jsou nejdůležitější peníze na kohezi. Skupina bohatých státu srocená okolo Nizozemska si zase přeje platit do rozpočtu méně peněz. Německo pak prosazuje více peněz pro boj s klimatickou změnou.

Frustrace českého premiéra byla i po prvním dni jednání zřejmá.

„Nemám pocit, že jsme blíže řešení. Pokud rada navrhne částku, na kterou nemá peníze, protože čistí plátci nechtějí akceptovat ten koeficient, tak samozřejmě máme zásadní problém,“ uvedl Babiš.

Podle Babiše je rozdíl mezi požadavky jednotlivých států a Michelovým návrhem rozpočtu příliš velký. Skupina čistých plátců totiž chce, aby všechny státy dohromady odvedly do rozpočtu o 75 miliard euro méně, než si žádá návrh evropského prezidenta.

„Jsem zvědav na pokračování Evropské rady. Jestli bude skupina čtyř bohatých zemí Švédsko, Dánsko, Nizozemsko a Rakousko dál trvat na svém, můžeme jet rovnou domů,“ napsal Babiš na Twitteru. Premiérovy reakce si všímají i zahraniční média, například i New York Times.

Země totiž odmítají odvody ve výši 1,074 procenta hrubého národního důchodu (HND) a požadují odvádět maximálně jedno procento HND.

I přesto je podle českého předsedy vlády Česká republika flexibilní, co se týče odvodů do společné kasy. V případě příjmů do státního rozpočtu z unijní klasy však Babiš odmítá ustoupit.

Michel přerušil schůzi všech států a přešel k vyjednávání s jednotlivými zeměmi. Na základě těch chce připravit alternativní návrh rozpočtu, který by mohl být pro předsedy vlád průchodný.