Koronavirus přispěl k propadu prodejů nových automobilů v Číně.

Prodeje osobních automobilů v Číně poklesly o 92 %. Epidemie koronaviru tak prohlubuje dlouhodobý útlum, se kterým se automobilový sektor v Číně potýká. Informaci potvrdil Činský svaz osobních automobilů (CPCA).

„V prvních únorových týdnech bylo otevřeno velmi málo prodejen aut a navštěvovalo je velmi málo zákazníků,“ napsala CPCA. Média pak dávají pokles prodejů i do souvislosti s epidemií koronaviru.

Čínský automobilový trh by měl v prvním pololetí letošního roku klesnout až o 10 %. Podle analytiků však ztrátu trh dožene postupně sníží intervencím centrální vlády. Celoroční pokles by tak neměl přesáhnout 5 %. Oficiální čísla čínské vlády přitom hovořily o maximálně 2% poklesu objemu trhu za celý rok 2020.

Podle analytiků poptávku po nových autech podkopalo zpomalování růstu ekonomiky, ke kterému přispěl také obchodní spor mezi Pekingem s Spojenými státy americkými.

Útlum prodejů automobilů, který Čína zažívá, dopadá i na českou ekonomiku. Čína je totiž od roku 2009 největším automobilovým trhem světa, a je i důležitým odbytištěm pro automobilku Škoda auto.

Trpí i navazující sektor. Firmy, které vyrábějí součástky do aut zažívají rapidní pokles poptávky po svých produktech, místy až o 60 %.

(eye)